Албанският премиер Еди Рама заяви, че лекарите специалисти в Албания

...
Албанският премиер Еди Рама заяви, че лекарите специалисти в Албания
Коментари Харесай

Албания увеличава заплатите на лекарите си в опит да ги задържи в страната

Албанският министър председател Еди Рама съобщи, че лекарите експерти в Албания ще получават по 50 хиляди албански леки (близо 440 евро) надбавка всеки месец след 30 април, заяви Албанското радио и телевизия. Рама направи тези изявления на първия конгрес по опазване на здравето, който се организира в Тирана от 5 до 7 март, предава Българска телеграфна агенция.

Премиерът на Албания добави, че с това нарастване заплатите на лекарите експерти бележат повишаване спрямо другите страни от Балканите и се изравняват с тези в Сърбия.

Той сподели още, че ще бъде спазено обещанието заплатите на общопрактикуващите лекари и медицинските сестри също да бъдат увеличени със 7%.

Рама повдигна въпроса за лекарите, напускащи Албания, и акцентира, че „ няма да бъде разрешено повече лекарите, които се образоват с парите на албанските данъкоплатци, да отиват да работят в Германия, щом си вземат дипломата в ръка “. Той добави, че този проблем ще бъде прегледан, с цел да бъде взето нужното решение.

„ Днес в региона на опазването на здравето имаме по-устойчив и добре третиран човешки капитал с огромна гаранция за утрешния ден. Този човешки капитал има потребност от образование, работа, работни условия и почтено възнаграждение. В полето на образованието сме се придвижили позитивно напред, през днешния ден разполагаме с просветителна система за хората с бели престилки, която е получила марка за качество, заради обстоятелството, че нашите ученици са признати с отворени прегръдки и в развитите страни “, сподели албанският министър председател.

Рама добави, че сега студентите по медицина заплащат 1/16 от образованието си, до момента в който другата част се поема от страната. Това, което страната не заплаща, по думите му, е „ денят в който [студентите по медицина] взимат дипломите си, с цел да са на работа в Германия “. Според него това е проблем, който се преглежда в доста страни и е пристигнал редът на Албания да се заеме с него.

Албанският министър председател акцентира, че вложенията и подобряването на работните условия в областта на опазването на здравето биха могли да спрат приключването на медици от страната, макар че това събитие е познато и на по-развитите страни.

Според информация на Световната здравна организация (СЗО), представена от албанския уебсайт „ Шекули “, през 2022 година Албания разполага с 18 лекари на 10 хиляди души, в съпоставяне със Сърбия, където за същия брой хора лекарите са 31, в Република Северна Македония – 28, Черна гора – 27, Италия – 40, а в Германия – 44.

Въпреки ограничавания брой лекари в Албания, заплащането в региона на опазването на здравето е ниско – приблизително 580 евро, като това провокира „ всеобща миграция “ на тази категория работещи, най-много към Германия, написа „ Шекули “.

Според публична информация от лекарския съюз на Албания, представена от Албанското радио и телевизия, единствено за миналата година 180 лекари са напуснали страната, като част от тях са отишли да следват докторантура.

По данни на федерацията на албанските лекари в Европа през последните 10 години 3040 лекари са напуснали Албания, отбелязва медията.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР