Албания и Македония трябва да започнат преговори за присъединяване към

...
Албания и Македония трябва да започнат преговори за присъединяване към
Коментари Харесай

EUobserver: Македония и Албания напредват към ЕС, преговорите с Турция остават замразени

Албания и Македония би трябвало да стартират договаряния за присъединение към Европейския съюз, само че злоупотребите с правата на индивида значат, че договарянията с Турция би трябвало да останат замразени. Това се чака да съобщи през днешния ден Европейската комисия в оценките си за напредъка на страните по пътя към еврочленство, съобщи EUobserver, базирайки се на чернова на отчетите, с която разполага.

" На фона на постигнатия прогрес Европейската комисия предлага започване на договаряния за присъединение с Албания ", се споделя в годишния отчет за разширението. Същата дефиниция е употребена и за Македония.

Препоръката е първата по рода си за Албания, до момента в който за Македония Европейската комисия е казвала от 2005 година, че е подготвена да стартира договаряния. Държавите членки обаче по този начин и не се споразумяха за това, тъй като Гърция наложи несъгласие на решението поради разногласието за името.

Днешната рекомендация обаче ще пристигна на фона на очакванията в Европейски Съюз, че Скопие и Атина са покрай намирането на решение, което да разреши на съвета да стартира диалози с Македония по-късно тази година.

Оценката също така идва, откакто през февруари еврокомисията разгласи новата си тактика за разширението. Според нея най-напредналите - Сърбия и Черна гора, би трябвало да могат да се причислят към Европейски Съюз до 2025 година

В същото време София се готви да е хазаин на среща на върха сред Европейски Съюз и Западните Балкани през май, към която към момента има доста въпросителни, поради че няколко страни в Европейски Съюз не признават независимостта на Косово.

Турция - застоят продължава

Напредъкът на страните от Западните Балкани към Европейски Съюз идва в ослепителен контрастност със застоя в евроинтеграцията на Турция.

" Спазването на върховенството на закона и на главните права и свободи е главно обвързване, което Турция би трябвало да извърши като страна кандидатка. Продължаващата отрицателна наклонност в тези области не оправдава отварянето на нови преговорни глави в процеса на присъединение ", се показва в черновата на отчета за Турция.

Анкара стартира договаряния през 2005 година Те вървяха постепенно и бяха замразени преди две години след проваления опит за прелом против турския президент Реджеп Ердоган и последвалите дейности от негова страна.

В отчета Брюксел приканва Турция да приключи изключителното състояние и приказва за " съществено оттегляне " по въпроси като арестите на публицисти, съдии и опозиционни депутати. " Двустранните връзки с няколко страни от Европейски Съюз се утежниха доста през 2017 година и турските водачи прибегнаха до извънредно обидна и неприемлива изразителност ", се показва още в документа.

В него се приветстват напъните на Турция да подслони съвсем четири милиона бежанци и се удостоверява, че Европейски Съюз желае да възобнови договорката с Ердоган за прекъсването им по пътя към Гърция в подмяна на пари. Припомня се и срещата сред водачите на Европейски Съюз и Ердоган във Варна. " Турското държавно управление повтори уговорката си за присъединение към Европейски Съюз, само че това не съответства със съответните ограничения и промени ", се добавя в черновата на отчета.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР