алармира здравния министър и парламентарната здравна комисия за неясноти в

...
алармира здравния министър и парламентарната здравна комисия за неясноти в
Коментари Харесай

АБВ алармират за неясноти в проекта за промени в Закона за здравето

алармира здравния министър и парламентарната здравна комисия за неясноти в плана за промени в Закона за здравето, обявен от ръководителя на комисията Даниела Дариткова. В свое мнение, което към този момент е изпратено, от АБВ обръщат внимание на редица неразбираеми въпроси.
Предлаганите промени плануват заболели или контактни на заболели лица да не могат да се откажат проучване за доказване на диагнозата, само че не се показва кой предписва проучването, уточни доцент Георги Кючуков, член на ИБ на Политическа партия АБВ. " Дори да приемем, че персоналните лекари или РЗИ подреждат проучването, не е посочено кой финансира проучването, а не е редно да бъде каран пациента да го заплаща. Не е конкретизирано и за кои проучвания става дума, а за има два теста ", означи още той.
Няма формулировка кой може да е контактно лице и в същото време има спорни изказвания, обърна внимание още доцент Кючуков. " Някои споделят, че сътрудниците, които били контактни с COVID-19 и до 10-тия ден не са си създали тест, би трябвало да се върнат на работа, а други би трябвало да се карантинират за най-малко 14 дни и по-късно да вършат проби ", посочи той.
Вероятно се е целяло нещо позитивно, само че изпращаме нашата позиция до вносителя и Министерство на здравеопазването, с цел да няма двусмислиции и благоприятни условия да се заобиколят естествените процедури при проучване на болните от изключително рискови инфекции, разясни той.
 С 30% по-висока смъртност сме имали в 2017 година, за какво са си мълчали министър председателят и Министерство на здравеопазването, питат от АБВ С 30% по-висока смъртност сме имали в 2017 година, за какво са си мълчали министър председателят и Министерство на здравеопазването, питат от АБВ
През първите 6 месеца на 2020 година се следи най-ниската смъртност за интервала 2015 – 2020 година, заяви Румен Петков, показва...
Според доцент Кючуков виновността за претоварването на лечебните заведения е на Националния действен щаб. Той изясни, че апокалиптичните прогнози на Щаба за камиони с трупове, чували с мъртъвци – доведоха до извънредно съмнение от страна на жителите към налаганите противоепидемични ограничения.
„ За справяне с една такава пандемия вярата на хората в ограниченията, които се взимат, са главното нещо. В момента това липсва. Второто, което не е направено, са критерии за хората, които би трябвало да бъдат приети в болница. Липсва обединен критерии, по който пациентите да бъдат приети в болница ", установи той.  Според доц Кючуков е можело още лятото, даже и септември, когато потегли вълната, да се направи логаритъм от експертите. " Трябваше да има и логаритъм за следене на болните, които си отиват у дома ", акцентира той.  Третото, което не се направи, е да бъдат основани и избрани в огромните градове цели Коронавирус лечебни заведения, означи доцентът.
Доц. Кючуков изясни, че обособяването на COVID-19 отделения в другите лечебни заведения понижава потенциала на здравните заведения по грижата за жители с други диагнози, което покачва и инвалидността и смъртността на тези заболели.
Автор: Ива Иванова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР