Алън Тюринг е лицето на новата британска банкнота от 50

...
Алън Тюринг е лицето на новата британска банкнота от 50
Коментари Харесай

Бащата на изкуствения интелект Алън Тюринг e лицето на новата банкнота от 50 лири

Алън Тюринг е лицето на новата английска банкнота от 50 лири. Тюринг е разпознат като бащата на изкуствения разсъдък, който оказва помощ на Англия да завоюва Втората международна война, допринасяйки за разбиването на кода на шифровъчната машина "Енигма " на нацистка Германия.

Очаква се банкнотата да влезе в обращение през 2021 година На нея ще бъде изобразена и машината на Тюринг, посредством която е разрушен кодът на "Енигма ". На банкнотата ще има препратки към университетския му труд - таблици и математически формули от негова разработка от 1936-а година за изчислимите цифри.

Включен е и откъс от Тюринг по отношение на увеличението на интелигентността на машините: "Това е единствено предварителна визия на това, което следва, и единствено сянката на това, което ще бъде ".

Макар че значимостта на работата на Тюринг и основите, които той постави, стават все по-очевидни с времето, това се отнася и за персоналните му проблеми.

През 1952 година той е съден за хомусексуалност, което по това време към момента се счита за закононарушение във Англия. Тогава Алън Тюринг избира да бъде подложен на химическа кастрация с инжекции с женски хормони, вместо да отиде в пандиза. В следствие се самоубива с цианид на 41-годишна възраст през 1954 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР