Актьорът Петър Байков отново поставя предизвикателство пред своя талант. Този

...
Актьорът Петър Байков отново поставя предизвикателство пред своя талант. Този
Коментари Харесай

Пътешественикът: с гласа на Петър Байков

Актьорът Петър Байков още веднъж слага предизвикателство пред своя гений. Този път го въодушевява историята от романа на британския публицист Джон Бъниан – „ Напредъкът на поклонника “ – една от най-популярните истории на всички времена. Книгата оживява по неповторим метод посредством анимацията и множеството гласови актьорски превъплъщения на Петър. 

Заглавието на лентата е „ Пътешественикът: с гласа на Петър Байков “. Продукцията е американско-български пълнометражен анимационен филм. В този си план Петър Байков влиза с изключение на с цялата си работа като артист по дублажа, като изиграва всички функции с разнообразни гласове, само че и като режисьор, и продуцент. 

Историята на „ Пътешественикът “ е извънредно настояща и през днешния ден. За да избави фамилията си и жителите на своя град от идна война и съсипия, Християн е заставен да избяга и да тръгне самичък на дълго и осеяно с рискове странствуване към тайнствено царство и ни дава скъпи уроци. Това е повода Петър да избере и съответно тази история в своя план, тъй като той постоянно свързва своите планове със своето персонално отношение и смисъл към самите тях:

„ Филмът за мен е следващият филм, в който се провокирам да вляза в доста функции. Историята на Християн, който намира една тайнствена книга, която му подсказва по какъв начин да стигне до по-хубав свят, по-чист свят от света, в който живее сега. Универсална история. За мен филмът беше претърпяване на един катарзис, тъй като той отвори очите ми за неща, които и преди съм виждал, само че този път ги виждам още по-ярко. В озвучаването на хора, който ще чуете във кино лентата, изпявам другите типове гласове – бас, баритони, тенори, сопрани, алто, имаме всичко в този хор. Трябваше в някои моменти да направя идентични тембри на някои от героите, само че да ги различа. Трудната задача тук бе не да направя гласа, а да направя играта на тези герои друга. Наслагват се доста повече нюанси на тези облици, това беше сложното. “

Към кино лентата ще бъде издадена и книга, която ще съдържа най-важните послания и илюстрации от кино лентата. Приказките постоянно оживяват и във филмите, а за Петър вдъхновението от света на приказките е най-силно от касетките на записаните аудиоприказки, които е слушал като дребен до насита, а през днешния ден самият той озвучава тези герои и предава нататък техните поучения. Това прави и с този си план, който назовава " вълшебна приказка ". И споделя, че този филм му припомня на неговата лична приказка, приказката на неговия живот:
 „ Филмът е изработен по един актуален метод по книгата, тъй че да дава отговор и на актуалното разбиране за анимационен филм, само че и да съобщи историите и посланията на книгата. Личната ми история с този филм е обвързвана с това, когато американските продуценти се свързаха с мен за озвучаването на филм, аз почувствах, че това е моя задача, тъй като посланието, което носи той, е доста мощно – да бъдем духовни и по-вдъхновени от живота. Филмът за мен е път към положителното. Самият път, който Християн изминава, е изпълнен с основни знаци. Можем от първо лице да забележим целия му дълъг път до небесния град – знак на положителното, на една химера, утопията, към която всички ние, хората, се стремим. Разбира се, когато търсим огромния блян, преследваме огромна фантазия, ние, като хора, непрестанно претърпяваме компликациите. Идва моментът, в който би трябвало да разберем и да научим урока си, че компликациите не са нещо, с което би трябвало да се борим, в случай че ги приемем като благоприятни условия, тогава пътят ни в действителност ще прогресира и ще можем да достигнем фантазиите си, когато възприемем компликациите като нужда. Искам всеки човек, който изгледа кино лентата, да се почувства въодушевен, да има храна за душата. В този филм съм оставил душата си, и се надявам да даде на хората храна за размисъл и да вникнат в тази история. “
 Петър Байков и Ангелина Грозева
Във кино лентата „ Пътешественикът “ присъединяване като креативен шеф взема и майката на Петър Байков – Мария:

„ Смея да настоявам, че в случай че имам някакъв креативен гений, съм го наследил от нея. Майка ми ме е подкрепяла от самото начало и ме е окрилявала да следвал фантазиите си, за което съм ѝ безпределно признателен. Тя в действителност беше една голяма мощ в правенето на българската версия, тъй като някои от посланията са многозначни и тя се нае със задачата да намерим вярната интонация и да работим по дребните елементи. “

Така Петър основава кино лентата с ентусиазъм, с обич и с обръщение към света и хората. „ Пътешественикът “ оживява по нов метод за актуалното потомство и неговата концепция и обръщение доближават и до дребни, и огромни. 

Лентата потегля по кината в цяла България от 8 април, 2022 година. Американските продуценти на кино лентата, с които Петър Байков си партнира, идват особено от Холивуд в България за премиерата, с цел да опишат от първо лице за взаимната си работа. Петър Байков взе участие като артист, продуцент, режисьор, тонрежисьор, преводач, аниматор в българската версия, артист и реализатор на музикален хор с разнообразни гласове в лентата.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР