Актуалното финансово състояние на Топлофикация София и възможните начини да

...
Актуалното финансово състояние на Топлофикация София и възможните начини да
Коментари Харесай

Ще се търси начин да се компенсира столичното парно заради скъпия газ

Актуалното финансово положение на " Топлофикация София " и вероятните способи да бъде обезщетено общинското сдружение поради това,че купува природния газ на по-висока цена от приета му стойност на топлинната сила от енергийния регулатор бяха разисквани на среща в Министерството на финансите в сряда. Разговорът с присъединяване на министрите на финансите Валери Белчев и на енергетиката Андрей Живков е по искане на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Миналата седмица тя и общински съветници бяха натоварени от Столичния общински съвет със задачата за сдружението. В срещата са взели участие и заместник-кметът Дончо Барбалов и изпълнителният шеф на " Топлофикация София " Александър Александров.

От изпратеното от кметството и двете ведомства прессъобщения не излиза наяве какви са разискваните разновидности за компенсиране за това, че цената на парното е заложена стойност от 47.11 лева.8МВтч за газа, а той коства през октомври 94.54 лева и се чака през декември да коства 107 лева Това основава сериозен дисбаланс сред разноските и приходите на столичната топлофикация и единствено за октомври се чака преразходът на топлофикацията да е над 30 млн. лева, което основава сериозен финансов проблем на сдружението, което така и така постоянно не си заплаща на " Булгаргаз " и е потънало в остарели и настоящи задължения.

Посочва се единствено, че " участниците в срещата се сплотиха към задачата да се откри механизъм, който да стабилизира енергийната система, без това да се отрази на крайните консуматори ".

По време на диалога Фанкъдова е била уверена, че общинските сдружения " Столичен електротранспорт " и " Метрополитен " влизат в обсега на плануванаъа отплата от 50 лева./МВтч, която ще получават в продължение на шест месеца всички компании. Тази помощ обаче ще може да тръгне едвам през декември и то, в случай че идващият парламент утвърди нова актуализация на бюджета за 2021 година, с цел да се обезпечат нужните 650 млн. лева за заплащане на тези компенсации.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР