Актуалната тема за умните градове неминуемо преминава през стартъпи, които

...
Актуалната тема за умните градове неминуемо преминава през стартъпи, които
Коментари Харесай

Мирослав Гечев: София не е в топ 100 на най-мръсните градове в света

Актуалната тематика за умните градове неизбежно минава през стартъпи, които си пробиват и се утвърждават посредством новаторски и умни решения.

„ Develiot “ е точно такава компания. Нейните чиновници са се посветили на обработването на данни за разхода на водата и за чистотата на въздуха .

Въз основа на информацията от сензори, те могат да предизвикват смарт решения, свързани с опазването на скъпия запас вода, да дефинират кои са най-мощните замърсители на въздуха, както и от какво естество е замърсяването.

„ Поставяме датчици, с който събираме и проучваме данни за положението на околната среда и за трендовете. Въз основа на тази информация общините могат по-лесно и съответно да вземат своите решения “, изясни пред Радио София Мирослав Гечев – изпълнителен шеф на компанията.

По този метод да вземем за пример може да се диагностицира положението на водопроводната мрежа, да се откри дали има теч и той да бъде отхвърлен.

Водата понижава. България се чака да има проблем с количеството ѝ към 2030 година. Намаляването на загубите е допустимо и би трябвало да се работи в тази посока, изясни още Гечев.

В София компанията е сложила 22 сензорни станции за отчитане качеството на въздуха . По план сега се конфигурират още 12.

Така ще може да се открива както типа замърсител, по този начин и източника и напредването на нечистия въздух.

Българската столица не е в топ 100 на най-мръсните градове в света, уверен е още Гечев.

С него беседва Мария Бояджиева.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР