Актуалната картина в Китай. снимка: БТАТочно преди 3 години започна

...
Актуалната картина в Китай. снимка: БТАТочно преди 3 години започна
Коментари Харесай

Новата вълна в Китай: пълни болници, хора лежат в коридорите

Актуалната картина в Китай. фотография: Българска телеграфна агенция
Точно преди 3 години стартира всичко. Появата на фотоси и фрагменти от Ухан, Китай на хора с маски. Всеки гледаше с съмнение. Това беше зората на ковид, който малко по-късно блокира целия свят. Сега ставаме очевидци на нещо сходно. Дежавю и два ли нова вълна? Болниците в Шанхай са претъпкани. Хора лежат на кревати и носилки по коридорите. Места няма. Други са принудени да стоят на системи в чакалнята.

Близо 70% от популацията на Шанхай, което е 25 милиона, е инфектирано с ковид, сигнализираха специалисти. Според локалните медии в аптеките има мощен дефицит на медикаменти.

Броят на новозаразените се е нараснал внезапно от предишния месец, когато управляващите разхлабиха ограниченията за отбрана на популацията. Това стана след серия необикновени за комунистическата страна митинги.

Международните здравни специалисти предвиждат минимум един
милион смъртни случая в Китай
през тази година, само че Пекин оповестява за пет или по-малко смъртни случая дневно след смяната на политиката против разпространяването на коронавирус.

Очаква се СЗО да оповести информация за диалозите с група китайски учени на фона на данните на Китай за разпространяването и развиването на епидемията.

Д-р Шан-Лу Лиу, който изследва вируси в Държавния университет в Охайо, споделя, че в Китай са открити доста съществуващи разновидности на Омикрон, в това число BF.7, който е извънредно добре заобикаля имунитета и се счита за причина за сегашната вълна.

Държавите членки на Европейски Съюз към този момент утвърдиха краткотрайни ограничения за полетите от Китай. Те ще изискват от пътуващите от страната да показват негативно проучване, направено до 48 часа преди полета. По време на пътуването пасажерите ще би трябвало да носят маски.

Новата вълна от инфектирани идва три години след началото на пандемията от ковид, водещ началото си от централния град Ухан в Китай.

Щамът XBB.1.5 на „ Омикрон “, който единствено за няколко седмици се трансформира в преобладаващ вариант в Съединени американски щати, може да провокира нова епидемиологична вълна по целия свят. За това алармира представител на Световната здравна организация (СЗО).

„ Обезпокоени сме от опциите му за
бързо разпространение
изключително в някои страни в Европа и североизточната част на Съединени американски щати, където XBB.1.5 измести всички други циркулиращи подварианти “, съобщи Мария Ван Керхов, механически началник на COVID-19 към СЗО. Според нея към момента не се знае по какъв начин ще реагират хората и дали ще се стигне до повишаване на хоспитализациите.

„ Здравните чиновници са разкрили варианта в 29 страни, само че той може да циркулира в доста повече “, сподели Ван Керхов. СЗО обаче към момента не може да каже дали XBB.1.5 е по-опасен от другите циркулиращи подварианти.

Ван Керхов съобщи, че увеличението на хоспитализациите в Североизточна Европа към момента не може да се припише на XBB.1.5, защото частично повода може да е в други респираторни болести, в това число грип.

В момента СЗО работи по разбора на новия вариант, който ще разгласява през идващите дни.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР