Акцията по разтоварване на азотния тор от заседналия край Камен

...
Акцията по разтоварване на азотния тор от заседналия край Камен
Коментари Харесай

Разтоварването на "Вера Су" все още не е започнало, тече подготовка

Акцията по разтоварване на азотния тор от заседналия край Камен бряг транспортен съд не стартира и през днешния ден. През целия ден екипи на „ Морска администрация “ правиха подготвителна активност по кораба, с цел да го стабилизират в хоризонтално състояние, откакто мощното неспокойствие наклони плавателния съд.

Маркирано беше и трасе за гладко доближаване до „ Вера Су “.

Тази вечер платформата, която ще бъде употребена за разтоварването на кораба, се конфигурира на пристанището в Каварна. Тя ще бъде снабдена с всички нужни механически запаси - помпи за изпомпване на втечнения тор, както и хидравлични уреди, посредством които да бъдат отворени капаците на хамбара.

Очаква се на следващия ден в 10:00 часа тя да бъде издърпана до кораба благодарение на влекач и към 11:00 часа да се премине към разтоварната активност. 

С помощта на хидравлична техника би трябвало да се отворят капаците на хамбара, където се намира товарът от към 3 000 тона азотен тор.

 Снимка: Румен Сарандев

Собственикът на кораба не е декларирал предпочитание да провежда неговото избавяне, само че и към този миг не го е оповестил и за потънало имущество.

От сутринта към 10 души започнаха отводняването на машинното поделение на „ Вера Су “, което беше наводнено, откакто екипажът на турския транспортен съд беше евакуиран.

Днес бяха отстранени пластмасовите и други евентуално рискови за околната среда детайли от плавателния съд, с цел да не попаднат в морето.

Междувременно риболовците са обезпокоени от неналичието на риба към този момент повече от 15-ина дни в района, споделя Анастас Ангелов от близкото село Българево.

" Защото рибата е по-умна от нас, от хората. Тя ни заобикаля. Тя не може да навлезе в тези мръсни води, където - допускаме, че са мръсни. Не знаем тъкмо. Просто при нас тя изчезна. Няма я в този момент сега ".

По думите на кмета на Българево Георги Янев възможното замърсяване на водата тревожи и притежателите на огромните мидени ферми в района:

" В тези ферми работят доста хора и просто зависят напълно и само от чистотата на морето ".

От Министерството на превоза увериха, че ще се работи непрекъснато, с цел да се употребяват дните с добра прогноза за времето.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР