Акция със засилени проверки през целия летен сезон за граждани

...
Акция със засилени проверки през целия летен сезон за граждани
Коментари Харесай

Погват хвърлянето на боклук извън казаните във Варна, вдигат глобите за нарушители

Акция със засилени инспекции през целия летен сезон за жители или търговски обекти, които изхвърлят отпадък нерегламентирано и отвън контейнерите за боклук, започва Община Варна. Това разгласи пред медии кметът на града Благомир Коцев. Той добави, че Общината стартира масирана осведомителна акция за графиците и метода, по който би трябвало да се изхвърлят боклуци, както и за санкциите, които грозят нарушителите.

Инспекцията на заведенията, които безусловно образуват микросметища към съдовете за битови боклуци, ще се организира взаимно с Регионална инспекция за опазване на околната среда.

„ Голяма част от тези обекти имат фиктивни контракти с компании за сметоизвозване. Имат контракт за транспортиране на избран брой килограми техене боклук, само че на процедура изхвърлят десетки пъти повече боклуци в контейнерите за битова боклук в града. Ще създадем цялостна документална инспекция на тези заведения. Ще съпоставим техните обороти с количеството боклуци, което са заявили по техни контракти. Ще създадем разбор на историческите данни обратно във времето и ще установим дали дават отговор заявените количества на тези, които действително изхвърлят. Ако има разминавания, това ще е доказателство за това, че имат различни способи като изхвърляне в контейнерите за битови боклуци на улицата. След като създадем този разбор, тези заведения ще бъдат глобени по съответния ред. “, уточни градоначалникът.

Администрацията ще изиска Общински съвет да усили размерът на санкциите за жители, които нарушават разпоредбите и хвърлят или разхвърлят боклуци отвън съдовете за боклук. Предстои да се вкарат и санкции за водачите, които стопират пред контейнерите за боклук.

Стана ясно, че за последните два месеца и половина, в които Общината е почнала по – дейна работа в решаването на казуса със замърсяването и сметоизвозването в града има формирани 33 акта на жители и търговски обекти от Община Варна.

„ Районните кметства също имат този ангажимент, само че като статистика виждаме, че тяхната успеваемост е много по – ниска от тази на Общината. През последните месеци имат сред нула и два акта. В „ Приморски “ е формиран един, „ Одесос “ – 0, „ Младост “ – 1, „ Владиславово “ – 2, „ Аспарухово “ – 1. Започваме работа с районните кметства да бъдат стимулирани това да се прави. “, сподели още Коцев.

Повишаване на кратността на транспортиране на отпадък също се усъвършенства непрекъснато, показаха от администрацията. В момента битовите контейнери се обслужват два пъти на ден в по – натоварените местоположения. Тези за разделно събиране се изхвърлят два пъти седмично – понеделник и четвъртък.

Работата с домоуправителите е значим детайл от ограниченията, които подхваща Общината. Разчитат, че с тях най – елементарно и бързо ще стигат до жителите и ще разпространяват информацията и разпоредбите за изхвърляне на боклуци.

Едрогабаритните боклуци са доста огромен проблем в града и са една от аргументите жителите да одобряват местата към контейнерите за микросметища, счита градоначалникът.

По думите му има планувана смяна, която ще бъде заложена в новата разпоредба. Ще могат да се изхвърлят единствено в избрани дни и в избран размер. Всяко домакинство ще може да остави не повече от 1.5 куб.м. едрогабаритен боклук до контейнерите. Това значи, че на ден ще може да се изхвърли най – доста една по – обемна движимост като диван или маса.

Абсолютно неразрешено е строителни боклуци да бъдат изхвърляни към съдовете за битова боклук. Има телефони на компании, които имат контракт с Община Варна и подобен боклук се изхвърля след предварителна поръчка от жител, изясни Коцев.

Предвижда се създаване на площадка за разнообразни типове боклуци, която скоро ще бъде сертифицирана и ще бъде в „ Младост “. Ще бъде за едрогабаритни боклуци. Ще има контейнери за битова боклук, за строителни боклуци и за разделно сметосъбиране.

„ Направили сме група за бързо реагиране от отдел „ Екология “ на Общината и ще се подхващат дейности навреме при сигнали. “, уточни кметът.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР