Акционерното участие за купуването на ЧЕЗ ще бъде между 20

...
Акционерното участие за купуването на ЧЕЗ ще бъде между 20
Коментари Харесай

Делян Добрев: ДАНС следеше сделката за ЧЕЗ

Акционерното присъединяване за пазаруването на ЧЕЗ ще бъде сред 20 и 30%, само че това към момента се прецизира. Кредитните средства сред 70 и 80%. Това са съобщили от екипа на представителя на купувача Гинка Върбакова по време на съвещанието на енергийната комисия в Народното събрание, сподели шефът на енергийната комисия, някогашен енергиен министър и народен представител от ГЕРБ Делян Добрев в предаването "Лице в лице ".

Той посочи, че тези заеми не са на ЧЕЗ, на компанията, която ръководи мрежата в България, а са заеми на компанията, която купува, на друго юридическо лице и то ще дава отговор за изплащането на тези отговорности.

"Ако моделът за финансиране на цялата договорка е 30% лични средства и 70% заемни средства, и двамата акционери, в случай че се включи страната, ще бъдат в отношение 30% лични средства и 70% привлечени. Тоест, в случай че са съдружници 50 на 50 и са двамата, акционерното присъединяване ще е по равно, като личен капитал и като компания със личен капитал, разграничена по равно, ще изтегли 70-те % заем.

Но това 50 на 50 е образец, не е поръчка, не знам по какъв начин са минали договарянията ", добави Делян Добрев.

Първоначалната оценка на активите е била 240 млн., сподели Делян Добрев. По думите му, в следствие поради множеството претенденти цената е достигнала над 300 млн. Коя обаче е била офертата, която е надула цената, не можем да кажем, сподели той.

Част от институциите, които имат отношение по договорката към този момент работят, сподели той.

"КЕВР, Комисия за защита на конкуренцията и Комисията за защита на конкуренцията към момента чакат заявление от страна на купувача, с цел да могат да прегледат неговите проекти и да могат да вземат решенията. Първи може би ще е Комисия за защита на конкуренцията, защото първо там ще се внесат документи за централизация. Ако Комисия за защита на конкуренцията каже ок, ще се внесат надлежно в КЕВР.

Част от институциите занапред ще стартират работа. ДАНС и ДАР са следили процеса в последната една година, знаят кои са участниците. Те имаха информация за съответните предложения на участниците, даже не окончателните, а по време на самия развой на предоставяне ".

ДАНС са дали общо 4 информации в другите ведомства, само че през днешния ден е подготвена съответната информация, обвързвана със дилемите, които е упълномощил министър председателят, и към момента не са му я показали, осведоми някогашният енергиен министър.

Върбакова е споделила на съвещанието, че са обсъждали вид за включване и на страната в договорката. На този стадий това не е несъмнено, тъй като първо би трябвало да бъде съветвано с продавача – с чешката страна, добави Добрев.

Комисията по финансов контрол също ще има отношение към договорката, тъй като при смяна на собствеността, в случай че тя се случи, без значение от кого ще бъде добита компанията, купувачът ще би трябвало да насочи търгово предложение за две от фирмите на ЧЕЗ, защото те са обществени компании и 33% от техните акции се търгуват на Българска фондова борса, заяви Делян Добрев.

„ Основните акционери в тези 33% са пенсионните фондове в България. Купувачът ще е длъжен да насочи оферта да купи и техните дялове, само че това е Това е стъпка която ще бъде откакто бъде финализирана покупката на 67-те процента”.

Българската банка за развиване няма никакво отношение към договорката за ЧЕЗ, не е давала гаранции или заем или различен документ, който да е заел банката, безапелационен беше Добрев.

Има интернационален консорциум от банки, с които се комуникира договорката, по тази причина не може да се каже какъв брой ще е процентът на лично присъединяване на притежателя, само че ще е сред 20 и 30%, посочи той. Имената на банките към момента не се знаят.

Преди няколко месеца е имало общоприетоо питане от компанията покупател към Българската банка за развиване дали при избрани условия биха се интересували от разпределяне на заем и е отговорено с бланкетно писмо, че банката по принцип дава заеми и се интересува от всяка опция да даде заем, само че в това писмо ясно е конкретизирано, че това не е никакъв юридически ангажимент или финансов ангажимент от страна на банката за развиване, разясни шефът на енергийната комисия.

От службите потвърдиха, че офертата е сериозна и по нея е работено в последната година и половина и сега има доста повече информация. До момента на оповестяване на компанията, която е спечелила търга, нямахме никаква информация, сподели Добрев.

Във връзка с оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, Делян Добрев сподели, че не мисли, че следва директно гласоподаване на оставката, тъй като идната седмица тя занапред ще бъде прегледана на съдружен съвет и, в случай че бъде призната, ще бъде импортирана в Народно събрание дружно с възможна номинация на нов министър. Този въпрос не е обсъждан и не е решен в границите на съдружния съвет, посочи той.

На въпроса какво би посъветвал Теменужка Петкова, Добрев сподели, че оставката е персонален акт и не желае да се меси на никой в едно такова решение.

"Знаете, че аз самия напрегнат си подадох оставката в тази акция, която организира Елена Йончева против мен. Знам какъв брой е тежко в някои моменти и не желая да се греша на никой в решенията по този въпрос ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР