Акционерите на "Еврохолд България" АД одобриха предложението на мениджърите за

...
Акционерите на "Еврохолд България" АД одобриха предложението на мениджърите за
Коментари Харесай

Капиталът на Еврохолд ще бъде увеличен с нови акции

Акционерите на "Еврохолд България " АД утвърдиха предлагането на мениджърите за нарастване на капитала на сдружението от 161 345 000 на 201 681 250 лева, стана ясно от протокола от общото заседание. Това ще стане посредством издаване на нова емисия акции при изискванията на обществено предложение. Тя ще е в размер на 40 336 250 броя безналични, поименни, непривилегировани акции, с номинална стойност 1 лева и емисионна стойност от 1.30 лв.. Капиталът на "Еврохолд България " ще бъде повишен единствено в случай че бъдат записани и изцяло заплатени минимум 20 168 125 броя акции, прецизират от компанията. Инвестиционният медиатор, който е определен за обслужване на процедурата, е "Евро-Финанс " АД.

Преди да стартира общественото предложение на емисията нови акции от нарастването на капитала сдружението ще направен проспект, а откакто бъде утвърден от Комисията за финансов контрол, ще бъде оповестен. Плановете за потребление на акумулирания посредством новата емисия капитал ще бъдат в детайли разказани в проспекта. Очаква се утвърждението на докумените от регулатора да стане в идващите два месеца.

Право да вземат участие в нарастването на капитала имат единствено лицата, които са придобили акции най-късно 14 дни след датата на решението на общото заседание. Срещу всяка една акция от капитала на "Еврохолд България " сега се издава едно право. Всеки 4 права пък обезпечават на притежателя им опция да запише една нова акция от емисията за увеличение на капитала по емисионна стойност от 1.3 лева за един брой.

Акционерите на компанията гласоподаваха и решение за овластяване на управителния съвет и лицата, представляващи сдружението, да сключат сделка/сделки за издаване от "Еврохолд България " на една или повече излъчвания (траншове) елементарни, безналични, необезпечени, неконвертируеми, свободнопрехвърляеми, лихвоносни облигации, издадени при изискванията на частно или обществено предложение. Облигационният заем на стойност до 100 млн. евро е в границите на утвърдената през ноември 2016 година от Централната банка на Ирландия стратегия за средносрочни еврооблигации (ЕMTN програма) на българската компания. Общата стойност на емисията/емисиите облигации е сред 40 млн. евро и най-вече 100 млн. евро номинална стойност. Срокът (матуритетът) на емисията или излъчванията облигации е 5 години от датата на издаване.

Страни по договорката по издаване на облигациите са "Еврохолд България " АД (емитент), "Евроинс Иншурънс Груп " АД (поръчител/гарант), и всички облигационери.

Програмата ЕMTN разрешава на "Еврохолд България " да притегля финансиране в определени от холдинга интервали посредством облигационни излъчвания, тъгувани на Ирландската фондова борса. Българската компания емитира сполучливо първи транш (40 млн. евро) по програмата през декември предходната година.

"Еврохолд България " е една от първите компании от Източна Европа, която употребява EMTN стратегия. Тази стратегия е известен инструмент за финансиране в корпоративния бранш в развитите страни и улеснява достъпа до капитал на интернационалните пазари посредством издаване на средносрочни дългови бумаги на части (траншове). Тя дава също по този начин забележителна еластичност на емитента във връзка с параметрите на обособените облигационни излъчвания - периодичност и интервал на издаване на книжата, размер и рента, и т. н., показаха от компанията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР