Акциите на VinFast отново се покачват, докато шумът около виетнамския производител на електромобили нараства

...
Акциите на VinFast, виетнамският производител на електрически превозни средства, който
Коментари Харесай

Акциите на VinFast, виетнамският производител на електрически превозни средства, който стана публичен на борсата в нажежен дебют на Уолстрийт миналата седмица, се радваха на още едно зашеметяващо рали във вторник.

Акциите се удвоиха в цената си в Ню Йорк, като скочиха със 109%, за да затворят на $36,7, тъй като дребните инвеститори бръмчаха за стартиращия автомобилен производител. Силното пазарно представяне може да улесни VinFast да набере повече пари от инвеститорите, ход, който изпълнителният директор Thuy Le каза на CNN, че компанията обмисля.

Подобна история се разигра миналата седмица, когато VinFast започна да търгува на Nasdaq. Акциите му скочиха с повече от 250%, което го прави по-ценен от много по-големи автомобилни производители, поне на хартия. Сега компанията се оценява на над 85 милиарда долара, което я поставя много над тази на титани в индустрията като Volkswagen или Ford, въпреки факта, че произвежда сравнително малък брой автомобили.

Публичната търговия на VinFast (VFS) се основава на изключително тънки обеми - само 1% от акциите, което означава, че движението на цените може да бъде изключително нестабилно. Останалите 99% се контролират от нейния основател Фам Нят Вуонг, който е и най-богатият човек във Виетнам.

Хората гледат електрическа кола, показана по време на пускането на пазара на VinFast модели електрически коли в Ханой на 7 юли 2023 г. Хората гледат електрическа кола, показана по време на пускането на пазара на VinFast модели електрически автомобили в Ханой на 7 юли 2023 г. Nhac Ngyen/AFP/Getty Images

Това обаче може скоро да се промени.

Попитан от Джулия Чатърли от CNN в сряда дали компанията ще планира да събере повече пари или да пусне повече акции, Le каза: „Продължаваме да проучваме възможностите за последващи транзакции и очаквам, че трябва да можем да го направим през следващия няколко месеца."

„Повечето от акциите също ще излязат от блокиране през следващите шест месеца до една година, така че ще има повече ликвидност на пазара.“

Ле каза, че нейният екип е развълнуван и „приятно изненадан от топлото посрещане на пазара“, добавяйки, че „смятаме, че пазарите признават нашата компетентност“.

 Електрическа кола Vinfast, паркирана пред шоурум в Ханой на 18 август. class= Електрическа кола Vinfast, паркирана пред шоурум в Ханой на 18 август. Nhac Nguyen/AFP/Getty Images

През 2022 г. VinFast продаде 24 000 автомобила в световен мащаб, малка част от доставките, направени от Volkswagen Group и Ford, които продадоха съответно 8,3 милиона и 4,2 милиона.

Стартъпът на 6-годишната компания все още не е печеливш – той отчете загуба от 1,4 милиарда долара за деветте месеца до миналия септември – и все още е в първите дни на мащабиране на мултинационален бизнес.

Този скромен опит не изглежда да възпира борсовите търговци. Във вторник VinFast беше една от най-търсените компании и "най-гледаните" акции в Stocktwits, социална мрежа за инвеститори.

ФАЙЛ СНИМКА : ФАЙЛОВА СНИМКА: Електрическите превозни средства VinFast са паркирани преди доставка до първите си клиенти в магазин в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ, 1 март 2023 г. REUTERS/Lisa Baertlein/File Photo СНИМКА НА ФАЙЛ: СНИМКА НА ФАЙЛ: Електрическите превозни средства VinFast са паркирани преди доставка до първите си клиенти в магазин в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ, 1 март 2023 г. REUTERS/Lisa Baertlein/File Photo Лиза Бартлайн/Ройтерс

Le отбеляза във вторник, че компанията има силна подкрепа от много по-големия си родител, Vingroup, както и от милиардера, председател на конгломерера, Pham, които са отделили 2,5 милиарда долара.

„Това би трябвало да ни доведе до рентабилност и печалба“, каза тя.

VinFast има смели глобални амбиции. През юли тя направи първа копка на нова фабрика в Северна Каролина, която се надява да използва като база за продажби в САЩ. Компанията обаче пострада от хладен прием там, с вълна от скорошни лоши отзиви за нейния електрически SUV, VF 8.

Фирмата също така обяви европейско стартиране, като каза на акционерите, че ще навлезе в региона „скоро“. Във вторник Le повтори плановете си за разширяване, като каза на CNN, че обмисля допълнителни стартирания в Азия и Близкия изток. „Има много пред нас“, каза тя.

Запитан защо компанията е решила да се състезава в Съединените щати, където се изправя срещу големи играчи като Tesla (TSLA), Ле каза, че е „точно“ поради тази причина.

„САЩ е много труден, много предизвикателен пазар“, отбеляза тя. „Ако успеем да стигнем там, можем почти да изградим нашата марка и да я направим навсякъде.“

— Ливи Дохърти от CNN допринесе за доклада.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР