Акциите на Evergrande са спрени от търговия, тъй като проблемите с ликвидацията нарастват

...
Акциите на китайския предприемач Evergrande Group и неговите две дъщерни
Коментари Харесай

Акциите на китайския предприемач Evergrande Group и неговите две дъщерни дружества бяха спрени от търговия в Хонконг в четвъртък, след като страховете нараснаха относно способността му да преструктурира огромния си дълг и да предотврати ликвидация на бизнеса.

Най-задлъжнелият предприемач на недвижими имоти в света, който има общи задължения на стойност 328 милиарда долара към края на юни, не посочи причина за спирането в декларация до фондовата борса.

Проблемите й се задълбочиха тази седмица, след като компанията предупреди в неделя, че нейният план за преструктуриране на офшорния дълг може да има проблеми поради регулаторно разследване на основния й филиал в континентален Китай.

Две от дъщерните компании на групата, China Evergrande New Energy Vehicle Group и Evergrande Property Services Group, също спряха търговията, казаха те в отделни документи, без да посочват причини за спиранията.

Съобщенията дойдоха само седмици след като се появиха новините, че китайската полиция е започнала първото си криминално разследване срещу Evergrande, откакто компанията не изпълни задълженията си преди почти две години.

Hengda Real Estate, водещото подразделение на Evergrande в континентален Китай, каза в изявление в понеделник, че все още работи с всички страни за разрешаване на рисковете от дълга, след като пропусна плащанията по облигации на стойност 4 милиарда юана (547 милиона долара).

Миналия месец инвеститорите въздъхнаха с облекчение, когато Evergrande отчете значително намаляване на загубите си за първата половина на годината. Това се дължи на увеличението на приходите поради „краткия бум“ на пазара на имоти в Китай по-рано тази година, казаха от компанията.

Но новините оттогава са безмилостно негативни и се съобщава, че нарастващ брой инвеститори се стремят да закрият компанията, ако тя не успее скоро да излезе с нов план за оцеляване.

По-рано втората по големина компания за недвижими имоти в Китай, фалитът на Evergrande през 2021 г. предизвика криза в сектора на имотите, която продължава да тежи върху икономиката като цяло.

Evergrande се опитва да приложи контролирано от правителството преструктуриране на дълговете си. Той разкри план за няколко милиарда долара за постигане на мир с международните си кредитори и наскоро подаде молба за защита от фалит в Съединените щати като част от процеса.

Ако преструктурирането на офшорния дълг се провали и Evergrande не успее да постигне нова сделка с кредиторите си, може да се изправи пред ликвидация, при която активите му се продават и спира всички операции.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР