Акциите на британската компания за доставка на готвена храна Deliveroo

...
Акциите на британската компания за доставка на готвена храна Deliveroo
Коментари Харесай

Deliveroo поевтиня с 20% в първия си ден на Лондонската борса

Акциите на английската компания за доставка на готвена храна Deliveroo означиха доста намаление по време на първата си свободна търговия на Лондонската борса.

Цената се срина от 3,90 паунда, колкото бяха платили в началото вложителите за нея, на 2,71 паунда, след което се върна на равнища около 3,10 паунда. Това съставлява спад от към 20% и е извънредно слаб старт, във времена, в които листванията по световните фондови пазари провокират мощен интерес от страна на институционални и частни вложители.

Основните терзания са няколко. На първо време компанията не съумя да притегли поддръжка от страна на няколко съществени институционални вложителя като Aviva Investors, Aberdeen Standard, Legal and General, които разглеждаха офертата да придобият дял в компанията. Това стана най-много заради опасенията по отношение на връзките сред компанията и нейните чиновници разносвачи. Deloveroo ги възприема за самостоятелни подизпълнители, които нямат право на заплатен отпуск или на обезпечена минимална работна заплата.

Това се случва на фона на правосъдното дело против Uber, което софтуерната компяния неотдавна загуби. Водачите в Uber към този момент би трябвало да бъдат считани за чиновници на компанията, което значи, че те имат право на минимална заплата и други придобивки.

Deliveroo, която стана изключително популярна по време на пандемията, която заведенията за хранене бяха затворени, беше подкрепена в ранна фаза от Amazon и Will Shu. Компанията към момента работи на загуба, като през 2020 година регистрира 224 млн. паунда на алено.

Инвеститорите също се тормозят от високата оценка на Deliveroo от 7,6  милиарда паунда, освен това във времена, в които имунизацията във Англия върви с ускорени темпове и над 1/3 от популацията на страната е към този момент ваксинирано.

Листването на Deliveroo, с което компанията желае да притегли към 1,5 милиарда паунда е най-голямото във Англия откакто компанията за електронна търговия The Hut Group притегли 1,88 милиарда паунда през септември 2020 година  

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР