Акции на ирландски компании за 100 млрд. евро са прехвърлени

...
Акции на ирландски компании за 100 млрд. евро са прехвърлени
Коментари Харесай

Ирландски активи за 100 млрд. евро напуснаха Лондон

Акции на ирландски компании за 100 милиарда евро са трансферирани от Лондон в Брюксел през уикенда, следвайки задълбочаването на разделянето на пазарите на Англия и на Европейския съюз след отделянето на Острова от общността. Вложенията в 50 компании, регистрирани на ирландската фондова борса, са минали от лондонския депозитар за скъпи бумаги на Euroclear - една от най-големите клирингови къщи в света - в поделението й в Брюксел.  

Двугодишният план за прекачване на вложения за милиарди евро сред депозитарите, които съхраняват активи от името на титулярите и завършват прехвърлянията сред сметките на потребителите, е необикновен. Компаниите и вложителите не местят постоянно корпоративни бумаги от клиринговите къщи - витално значима, въпреки и не чак толкоз лъскава част от пазара, където се осчетоводяват покупко-продажбите и активите се трансферират от продавача на купувача.

BREXIT обаче промени мрежата от трансгранични връзки на финансовите пазари в Европа. Уникалното в тази ситуация е, че Ирландия единствена измежду страните от еврозоната няма личен депозитар за скъпи бумаги и фондовото й пазарище употребява бригатската система за регистрация Crest.

Около 90% от всички акции, които се котират на ирландската борса, са регистрирани и в Лондон и за вложителите беше надалеч по-лесно да оформят покупко-продажбите с депозитите, които държат по сметка в " Бенк ъф Инглънд ". Само една трета от транзакциите с ирландски скъпи бумаги се изпълняват в евро, като лъвският къс е в английски лири и в щатски долари.

Регулаторите на Европейски Съюз поставят старания да понижат зависимостта си от лондонското Сити в областта на финансовите услуги откогато Обединеното кралство разгласи, че няма да се придържа към стандартите на общността. Оторизираните органи на еврозоната желаят и по-голям пряк надзор върху деноминираните в евро активи, с цел да потушат опасенията, че страните отвън блока могат да наложат наказания, които ощетяват пазарната инфраструктура. Акции на блока със среднодневен търговски оборот, надхвърлящ 8 милиарда евро, към този момент са трансферирани от Лондон в Европейски Съюз, както и деривативи в евро с към 20% дял от общия оборот на пазара на финансови производни. 

Това е колосално изпитание за всички участници, без казус в историята, твърди Хардийп Тамана - директорски шеф на Avenir - най-големият ирландски регистратор на задължения. 

Въпреки че са благосъстоятелност на една и съща компания-майка - Euroclear - английското и белгийското отделение са юридически самостоятелни. Което постанова компаниите и банките да вършат промени на договорите и на инструкциите за сетълмент. 

Прехвърлянето изисква утвърждението на фирмените акционери и болшинството от тях са подготвили документите седмици преди през февруари да изтече крайния период, избран от Euronext - най-голямата европейска борса, която е притежател и на ирландското фондово пазарище. Някои основани в Лондон капиталови банки също бързат да обновят процедурите по обработката на покупко-продажбите и да предотвратят камара провалени търговски интервенции през идните дни. 

Брюксел даде краткотрайно позволение на вложителите от Европейски Съюз да продължат да употребяват основния британски депозитар за скъпи бумаги след отделянето на Острова от единния пазар. Целта беше да се даде повече време на пазарните участници да приготвят прехвърлянето на активите в еврозоната. Това позволение изтича в края на юни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР