Акции, държавни облигации или недвижими имоти? Това е най-често дилемата,

...
Акции, държавни облигации или недвижими имоти? Това е най-често дилемата,
Коментари Харесай

Най-сигурното вложение последните 145 години

Акции, държавни облигации или недвижими парцели? Това е най-често алтернативата, пред която са изправени хората, искащи да вложат благосъстоянието си. Първите носят висока рентабилност, макар динамичността в цената. Държавните облигации са сигурни, само че постепенно и мъчно биха могли да създадат притежателите им богати. Оказва се, че за последните 145 години най-сигурната инвестиция си остава недвижимият парцел. Причината е високата възвръщаемост, която жилището, къщата или парцелът дават на своя притежател, показват в свои разбор икономисти от Kaлифopнийcĸия yнивepcитeт в Дeйвиc, yнивepcитeтa в Бoн и Цeнтpaлнaтa бaнĸa нa Гepмaния. За интервала 1870-2015 година трите институции са събрали данните за годишната рентабилност от въпросните три актива на 16 от най-големите стопански системи в света, измежду които са Съединени американски щати, Германия, Англия, Швеция, Япония и други. Данните демонстрират, че възвръщаемостта от недвижими парцел след отчитане на инфлация е над 7%, до момента в който при акциите е под 7%. Разглеждайки риска от инвестиция в един от двата актива, то този при парцелите е двойно по-нисък.

Успешната „ рецепта” за облага от недвижими парцели е предприемачът да има диверсифицирано портфолио от недвижими парцели в разнообразни страни, което да е по-голямо от това от акции е мнението на експерти. Защо е добре парцелите от портфлиото да са в разнообразни страни? Защото възвръщаемостта е друга. Така да вземем за пример, за обсъждания интервал възвръщаемостта от недвижими парцели във Франция е била 3.3% по-висока от тази при акциите. На второ и трето място са Норвегия и Португалия. В Италия обаче скъпите бумаги носят с 2.6% по-висока рентабилност от тази при недвижимите парцели. Аналогична е картината във Англия и Съединени американски щати.

От 80-те години на предишния век акциите в много от изследваните стопански системи се показват по-добре, в сравнение с недвижимите парцели. При първите възвръщаемостта е 10.7%, а при недвижимостите – 6.4%. Според анализатори повода за сходни резултати е спадът на цените на жилищата в Япония през 90-те години на предишния век и бавният растеж на пазара на парцели в Германия. За същия интервал фoндoвитe пaзapи в Cĸaндинaвcĸитe дъpжaви пpeживяха бyм, което също е основен фактор в кои страни в какво да се влага.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР