Акцентът в модерната медицина често се поставя за лечението на

...
Акцентът в модерната медицина често се поставя за лечението на
Коментари Харесай

Д-р Господинов споделя пред Искра.бг за социалните аспекти на сърдечно-съдовото здраве

Акцентът в модерната медицина постоянно се слага за лекуването на болесттите, смисъла на профилактиката и ръководството на хроничните положения. Специално в региона на сърдечно-съдовите болести /ССЗ/ обществените детерминанти играят основна роля в развиването и ръководството на болестта .

В диалог с, шеф на Интензивен кардиологичен бранш в една от огромните многопрофилни лечебни заведения в Бургас, излиза наяве, че здравните системи постоянно подценяват дълготрайната профилактика и ръководство на ССЗ, като се концентрират върху краткосрочното лекуване на остри положения. По тематиката кардиологът показа пред Искра.бг :

„ Здравните услуги постоянно са насочени към краткосрочно лекуване на заболяване, а не към профилактика и грижа за хронични болести. В случай на ССЗ и други незаразни болести, този метод пропуща значими благоприятни условия за възстановяване на публичното здраве в дълготраен проект. “

Ефективните тактики за справяне със сърдечносъдовия риск би трябвало да сплотяват напъните за здравето на популацията и предварителната защита на болесттите. Д-р Господинов акцентира смисъла на целенасочената предварителна защита и оптималното покритие измежду популацията, както и на нуждата от по-широки детерминанти на здравето, като обучение, обществен статус и жилищни условия .

Статистиката демонстрира, че сърдечно-съдовите болести са водеща причина за смъртност и заболеваемост в международен мащаб, като единствено в България над 2/3 от смъртните случаи се дължат на ССЗ. Тази статистика акцентира незабавната потребност от промяна на фокуса към профилактика и ръководство на хроничните положения.

„ Завършваме, като поглеждаме към бъдещето и какво още би трябвало да се направи, с цел да се уловят прозрения за деяние по отношение на детерминантите и моторите на здравето и възходящите неравенства в света след пандемията “ , споделя кардиологът, наблягайки нуждата от непрекъснати старания за възстановяване на здравните резултати и понижаване на неравенствата .

Сърдечно-съдовите болести са комплициран проблем, който изисква сложен метод за неговото решение. Усилията би трябвало да бъдат ориентирани освен към медицинските аспекти на болестта, само че и към обществените детерминанти, които могат да предотвратят развиването на ССЗ или да забавят тяхното напредване. Важно е да се работи за построяването на здравна система , която приема дълготрайна вероятност за здравето и благополучието на популацията, като в същото време се прегледат обществените и стопански аргументи за здравните неравенства.

Д-р Господинов показа пред Искра.бг: Как да пазим сърцето си крепко по време на грип

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР