Активни разговор с “Газпром все още няма, но служебното правителство

...
Активни разговор с “Газпром все още няма, но служебното правителство
Коментари Харесай

Колко по-евтин е газът от „Газпром“

Активни диалог с “Газпром ” към момента няма, само че служебното държавно управление е изпратило информация, че има подготвеност за обновяване на договарянията. Това сподели служебният енергиен министър Росен Христов в студиото на “Здравей, България ”. Той разясни, че отговор от съветския снабдител чакат през днешния ден или най-късно в понеделник идната седмица.
 
“Казахме им, че сме подготвени да обновим договарянията по контракта и че имаме оферти по редица промени, които биха го оптимизирали ”, сподели още Христов.
 
Сред предложенията на служебния кабинет е удължение на интервала за взимане на оставащите количества газ. “Няма по какъв начин да изразходим количествата газ по този контракт ”, безапелационен е енергийният министър, по тази причина предлагането им е те да бъдат одобрявани и през 2023 г.  Той разясни, че диалози за обновяване на контракта няма да има. “Говорим единствено за остарелия контракт ”, съобщи Христов.
 
По калкулации цената на ”Газпром ” за септември е била 312 лева, а бизнесът и синдикатите желаеха сред 200 и 250 лева За съпоставяне Христов даде цената на танкерите с полутечен газ, подсигурени от кабинета “Петков ”. По негов думи цената е била с 50% над тази от “Газпром ”.
 
На въпрос дали посредством закупуване на газ от Русия страната ни не поддържа финансово войната в Украйна, Христов отговори: “Ние и в този момент купуваме съветски газ, единствено че през медиатори и плащаме 30% от горната страна. Ако приказваме за финансиране, би трябвало първо Германия да спре да купува съветски газ. Водещите страни в Европа купуват същия газ по тези правила. Ако има наказания на Европейска комисия, до момента водещите стопански системи трябваше да са санкциониране ”.
 
Той посочи още, че в четвъртък са извършени диалози с Европейска комисия по отношение на закупуване на газ от “Газпром ” по съществуващия контракт. “Имахме цялостно схващане по тематиката ”, съобщи Христов. Схемата на заплащането, за която служебното държавно управление ще упорства, е банкова гаранция след приемане на доставките на газ за месеца.
 
Досега схемата е била за предплатено заплащане, посочи Христов, само че при този вид съществува риск парите да бъдат изпратени, а газът - не.

Няма обезпечен газ за октомври за България

“Осигурили сме по-голямата част за октомври, имаме от кое място да осигурим и станалото. Тук се опитваме към този момент да смъкнем цената, разясни Христов. и удостовери, че “Газпром ” не е единствената опция.
 
 istock istock
Служебното държавно управление се е отказало от опцията да вземе 7 танкера с полутечен газ от Америка, тъй като не е съумяло да обезпечи слотове на “нормална ” цена. Така, страната ни ще получи единствено един танкер. “Този слот, който осигурихме, разрешава да доставим газа на естествена цена в България. Всички други слотове, които можеше да купим бяха от медиатори на високи цени ”, изясни енергийният министър.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР