Активизира се старо свлачище на крайбрежния път Албена - Балчик.

...
Активизира се старо свлачище на крайбрежния път Албена - Балчик.
Коментари Харесай

Активизира се свлачище на крайбрежния път между Албена и Балчик

Активизира се остаряло свлачище на крайбрежния път Албена - Балчик. Пропаднала е една от отвесните шахти, която е част от системата за отклоняване на дъждовната вода. Участъкът е бил укрепен спешно преди 23 години. Тогава са построени отвесните шахти за отводняване на свлачището, съобщи.

Свлачището е интензивно от десетилетия. През последните две години отвесната шахта, построена върху ската, е пропадала по-малко. Няма заплаха от сриване на намиращите се наоколо почивни бази, които от години са затворени. При пропадането обаче се е свлякла една от отвесните шахти.

" Тя не извършва функционалности за дрениране на подпочвени води. Нейната функционалност е само връзка сред отвесна шахта 5 и тръбата, която се зауства в морето ", изясни зам.-кмет на Балчик Димитрин Димитров.

В момента засегнатото оборудване не може да отводнява по-горната шахта, която се намира на крайбрежния път Балчик - Албена.

" Действията, които на този стадий би трябвало да се подхващат, е да се откри решение за отводняване на водите, които биха се събрали във отвесна шахта 5, при повече превалявания ", сподели Димитрин Димитров.

Ако шахтата не бъде отводнявана постоянно, водата може да прелее и да овлажни в допълнение свлачището. А това може да провокира ново струтване . За тази година в бюджета на общината в Балчик не са планувани средства за решаването на казуса.

" Възможно е решението да не е толкоз скъпо, което ще ни бъде препоръчано ", разяснява зам.-кметът на Балчик.

На този стадий е решен казусът с отвеждането на подпочвените води, които през август предходната година активизираха срутище в курорта Албена. Тогава земната маса затрупа двама души, които оцеляха по знамение.

Има направен план и за подсилване на свлачището във вилната зона " Фиш-фиш " сред Балчик и курорта Албена. За реализирането му ще са нужни над 10 милиона лв., които се чакат от държавния бюджет.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР