Активистката за борба с изменението на климата Грета Тунберг приветства

...
Активистката за борба с изменението на климата Грета Тунберг приветства
Коментари Харесай

Грета Тунберг скандира за Палестина по време на шествие за климата

Активистката за битка с изменението на климата Грета Тунберг приветства пропалестинските деятели, до момента в който изнасяше тирада на най-голямото екологично шествие в Амстердам в неделя, и се включи в скандиране против окупацията, откакто един от протестиращите се оплака от политизирането на събитието.

Тунберг говореше пред аудитория от десетки хиляди души, когато съгласно известията отстъпи отреденото ѝ време за изявление на марша на Коалицията за битка с климатичните рецесии на афганистанската активистка Сахар Ширзад и една палестинка.

" Като придвижване за климатична правдивост би трябвало да се вслушваме в гласовете на потиснатите и на тези, които се борят за независимост и правдивост. В противоположен случай не може да има климатична правдивост без интернационална взаимност ", сподели Тунберг като пояснение.

След изявлението на дамите обаче на сцената се качи различен протестиращ природозащитник, който сграбчи микрофона на Тунберг и съобщи: " Дошъл съм тук за климатична проява, а не за политически възгледи ".

Мъжът, който носеше яке с емблемата на нидерландската политическа партия Water Natuurlijk, бързо беше изведен от сцената. Докато Тунберг призоваваше за успокоение, членовете на публиката започнаха да скандират " Няма климатично правораздаване на окупирана земя " и Тунберг бързо се причисли към тях.

По-късно Ширзад съобщи пред Associated Press, че шведската икона на климата " ни е дала време ", като е оставила и двете дами да приказват, преди да се върне към микрофона. Жените явно са били част от дребна група, която за малко е скандирала пропалестински лозунги и е размахвала флагове в предната част на тълпата, преди Тунберг да стартира да приказва.

В неделната проява, за която се твърди, че е най-големият митинг против климата в историята на Нидерландия, участваха над 70 000 души. Според Коалицията за климатична рецесия - организация, формирана от Oxfam Novib, FNV, Greenpeace, Extinction Rebellion, Fossil Free NL, Milieudefensie, DeGoedeZaak, TNI и групата на Тунберг Fridays for Future - събитието имаше за цел да притегли вниманието към расизма, бедността и дефицита на жилища в Нидерландия, които са взаимосвързани с изменението на климата.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР