Акт на институционален произволПрезидентът за пореден път демонстрира неуважение към

...
Акт на институционален произволПрезидентът за пореден път демонстрира неуважение към
Коментари Харесай

Доц. д-р по конституционно право Борислав Цеков: Президентът за пореден път демонстрира неуважение към конституционния ред

Акт на институционален произвол
Президентът за следващ път показва пренебрежение към конституционния ред с отхвърли си да извърши своето законово обвързване да участва на клетвата на новите конституционни съдии Борислав Белазелков и Десислава Атанасова, разяснява доцент доктор по конституционно право Борислав Цеков във връзка на известието от президентството през вчерашния ден, че Румен Радев няма да участва на церемонията.

Точно в 11 часа ръководителят на Конституционния съд Павлина Панова даде начало на събитието в наличието на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, ръководителя на Върховния касационен съд Галина Захарова и ръководителя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

“Отсъствието на президента няма никакво правно значение ”, напомня Цеков и отбелязва, че през 2012 година напускайки церемонията на клетвата президентът Росен Плевнелиев и тогавашният ръководител на Конституционен съд Евгени Танчев са подчинили “конституционната пълномощия на политическата обстановка, а не на върховенството на Конституцията ”. “Това е акт на институционален произвол, който съставлява и следващ опит да бъдат ерозирани демократичните институции и по този начин да се отвори път за тайно втълпяване на властнически хрумвания за устройството и действието на страната, основани на еднолична президентска власт ”, безапелационен е Борислав Цеков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР