Аксиния ИВАНОВА, председател на Гражданска асоциация Българите в Аржентина Многобройни

...
Аксиния ИВАНОВА, председател на Гражданска асоциация Българите в Аржентина Многобройни
Коментари Харесай

Виртуален каталог за наши творци създадоха в Аржентина

Аксиния ИВАНОВА, ръководител на Гражданска асоциация " Българите в Аржентина "

Многобройни са писателите-сънародници, творящи на испански, пръснати в разнообразни страни, където се приказва този език. Виртуален азбучник, систематизиращ такива създатели, бе основан от Гражданска асоциация " Българите в Аржентина " под егидата и със съдействието на Съюза на българските писатели. Родолюбивото дело е в чест на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.
Своеобразната цифрова платформа е замислена като автентичен информативен указател, съхраняващ сведения за сходни автори-съотечественици и техните произведения, за одобряване името на страната ни в областта на словесността и приобщаване на тези сънародници към лоното на българската просвета.
Основателите на този план - българското културно сдружение от латиноамериканската страна с творчеството си и креативното съдружие на литераторите от България - Съюза на българските писатели, със своя висок престиж продължиха на ново, по-високо ходило взаимната си работа, почнала през 2020 година с подписването на контракт за съдействие сред двете институции. Открояваща изява, плод на това съглашение, беше основаване и поддържане на секция за българска литература към Конгресната библиотека в Буенос Айрес. Така, за пръв път в историята на българската емиграция в Аржентина, творби на родни създатели откриха място в едно от най-авторитетните книгохранилища на тази страна.
Лансирането на онлайн платформата за български създатели в испаноезичния свят неслучайно е отдадено на 24 май. Това е най-подходящият празник, който оказва помощ за запазване на националното съзнание на българите по света освен на думи, а и на дело. Българската телевизия в Аржентина " Los Bulgaros TV " приготви особено предаване, с цел да опише в детайли за тази първа по рода си самодейност. В програмата взе участие ръководителят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов.
Съответните създатели се показват във виртуалния азбучник със своите биографични данни и творби, а също с изявленията и подобаващи материали по медиите на Гражданска асоциация " Българите в Аржентина ": интернет радио " Моята България ", интернет телевизия " Los Bulgaros TV " и подкаст секция. Начинанието способства за основаване и одобряване на обединен мултимедиен уеб указател на българските създатели в испаноезичния свят.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР