Ако знаете какво да гледате, изобщо не е трудно да

...
Ако знаете какво да гледате, изобщо не е трудно да
Коментари Харесай

Защо измамническите имейли са толкова нескопосани

Ако знаете какво да гледате, въобще не е мъчно да разпознаете лъжливите имейли. Те постоянно са написани на негоден британски (български) и може даже да съдържат една или друга версия на клишето за закъсалия нигерийски принц – с което интернет се майтапи от години.

Ще си помислите, че сюжетът е привършен, само че днешните изследвания сочат, че това надалеч не е правилно. Парадоксално, колкото повече хора го разпознават, толкоз по-ефективно работи.

През 2012 година Мicrosoft Research разгласява проучване, което открива за какво измами от вида на тези с нигерийския принц са толкоз устойчиви с годините. Те откриват, че повода е точно тяхната известност. Тъй като огромна част от интернет потребителите e подготвена да разпознава измамата, дребната част, която дава отговор, е по-склонна да пренебрегне предупредителните сигнали и да изпрати пари.

Докато един по-изпипан имейл може да притегли вниманието на повече хора, доста от тях ще са „ подправени позитивни “ – които ще преустановят контакта с измамниците преди да изпратят пари. А един отвред явен имейл стеснява набора от отговарящи до най-най-наивните човеци – тъкмо тези, които измамниците търсят.

Когато получите имейл от някой представител на нигерийското кралско семейство или сходен персонаж, който ви желае пари, най-хубавото, което можете да извършите е да го запратите, където му е мястото – в „ Кошче “. Но създателят на цитираното проучване има по-различно предложение – като се заиграете с тях и им изгубите колкото е допустимо повече време. Ако ви е забавно по какъв начин – гледайте тази необикновено занимателна TED презентация.

Източник: Mental Floss

 



 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР