Ако застанете на най-южния край на Южна Америка, ще можете

...
Ако застанете на най-южния край на Южна Америка, ще можете
Коментари Харесай

Където се сблъскват два свята: Смесват ли се Атлантическият и Тихият океан?

Ако застанете на най-южния завършек на Южна Америка, ще можете да видите почти къде Тихият океан се слива с Атлантическия. Напук на това, което се демонстрира в известните в мрежата видеоклипове, сред тези води няма ясна граница и океаните на драго сърце се преливат един в различен. И въпреки всичко моряците би трябвало да бъдат предизвестени: на кръстопътя сред двата най-големи океана в света се крият проблеми. 

Дъното на южноамериканския континент е известно като Патагония - красива, само че разпокъсана пустиня, чието западно и южно крайбрежие е изпъстрено с безчет острови. Най-южната ѝ точка е нос Хорн - остров, който е част от архипелага Огнена земя в южната част на Чили.

Ако погледнете на юг от брега на нос Хорн, ще видите къде почти Тихият океан се среща с Атлантическия, макар че няма ясно избрана граница сред двата.

Популярна обява отпреди няколко години, която продължава да се популяризира понякога, демонстрира една дословна линия в океана - с по-тъмни води от едната страна и по-светли от другата. Според нея водите не се смесват, така Тихият океан е по-богат на глина, до момента в който Атлантическият океан има повече желязо и двете вещества " не се схващат добре ".

Подобни гледки нормално се следят само тук-там, където сладката речна вода се среща със солената морска вода. Източник: Wirestock Creators / Shutterstock

Това обаче просто не е правилно. Ако видите сходно видео, то най-вероятно демонстрира сладководна река, която се влива в солена вода, както е на горното изображение.

Водите на юг от нос Хорн обаче имат неприятна популярност. Районът е пословично сложен за корабоплаване заради системите с извънредно ниско налягане, които пораждат поривисти и непредсказуеми ветрове и огромни талази. Освен това водите са извънредно студени, което е в допълнение предизвикателство за мореплавателите.

Въпреки рисковете коридорът сред Тихия и Атлантическия океан е бил жизненоважен за интернационалната търговия. За първи път проходът към Рога е преминат през 1616 година от Вилем Схаутен, навигатор на Нидерландската източноиндийска компания, и от този момент е предопределил ориста на стотици кораби.

През 1830 година американският политик Ричард Х. Дейна-младши написа прочут роман за пътуването си към нос Хорн в разгара на антарктическата зима. Той гласи: " Докато бързахме да се качим на палубата, установихме, че от югозапад към нас се спуска огромен черен облак, който затъмняваше цялото небе. " Идва нос Хорн! ", сподели старши помощникът… Миг по-късно се появиха най-големите талази, които бях виждал някога… Едновременно с това ни забрули с дива гняв суграшица и градушка. “

За благополучие на моряците, нуждата корабите да заобикалят нос Хорн понижава, откакто през август 1914 година е открит Панамският канал, който разрешава на лодките да се движат сред Атлантическия и Тихия океан през Централна Америка.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР