Ако започнем дейности в началото на декември, в рамките на

...
Ако започнем дейности в началото на декември, в рамките на
Коментари Харесай

Бетонният мост може да бъде изграден за шест месеца, затваряме го през декември

Ако стартираме действия при започване на декември, в границите на шест месеца ще бъдат приключени строителните действия по повдигането на Бетонния мост, а железопътното придвижване ще бъде спряно единствено за 30 дни. Това сподели пред публицисти в Пловдив министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков. Той посети града след писмо от Общинския съвет, в което съветниците желаеха повече информация от него по отношение на построяването на жп възел " Пловдив ".

Проблемът съгласно общинските съветници е, че в случай че се бутне мостът, няма да има съгласуваност сред южната и северната част на града. Те желаеха дейностите да се отсрочат, до момента в който се приключи пробивът под Централна гара, който ще обезпечи тази съгласуваност.

Министърът посочи, че мостът сега пречи на железопътния превоз, който се рехабилитира по план " Развитие на железопътен възел Пловдив ". Проектът е на стойност над 200 млн. лева и се финансира от Механизма за обвързвана Европа. Дейностите включват рехабилитация на железопътни коловози, уреди, контактна мрежа, сигнализация и телекомуникации, както и създаване на пътни надлези и подлези, заменящи съществуващите прелези. Срокът за довеждане докрай на плана е до края на 2024 година

Този план е почнал още 2016 година и през това време са се сменили общо осем държавни управления и два мандата управление на общината, разяснява Гвоздейков, представен от Българска телеграфна агенция. През 2016 година община Пловдив издава позитивно мнение за пускане на плана, а през 2018 година подписва съглашение с Национална компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ) за разпределение на дейностите по него. Гвоздейков уточни, че през този интервал никой не е споделил, че има проблем. В момента сме изправени пред два проблема - да кажем, че стопираме плана или да продължим, тъй като би трябвало да се усвоят средствата и да се построи този значим инфраструктурен план, изясни министърът.

Той сподели, че НКЖИ има позволение за срутване на Бетонния мост, издадено от Министерството на районното развиване и благоустройството. Трябва да проявим самообладание, да съберем сили и да създадем разбор кой план на общината е предпочитан, сподели министърът. По думите му главната неточност е на общината, тъй като не е възнамерявала и анализирала добре инфраструктурните планове в града. 

Писмото, което получих, е предизвикано от страстите към предизборната акция и съм сигурен, че откакто утихне еуфорията от нея, всичко ще си пристигна на мястото, добави Гвоздейков.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР