Ако все още някой мисли, че равните права между мъжете

...
Ако все още някой мисли, че равните права между мъжете
Коментари Харесай

За първи път в историята Лувърът ще има директор жена

Ако към момента някой мисли, че равните права сред мъжете и дамите към този момент са факт и битката за тях е пресилена, то дано погледнем към следващия случай, в който " жена " и " за първи път " са в едно изречение. Един от най-известните музеи в света,, означи 228 години от основаването си. През тези повече от два века обаче  нито една жена не го е оглавявала. 

Ръководителката на парижкия музей " Орсе " и на музея " Оранжри " Лоранс де Кар ще стане първата жена, назначена на поста шеф на най-големия музей за изкуство в света.

54-годишната Де Кар ще замести напускащия шеф на Лувъра Жан-Люк Мартинес, който заемаше тази служба от 2013 година Нейното предопределение е исторически миг. Тя е първата директорка на различен огромен музей във френската столица – " Орсе ".

Ръководителите на обществените  във Франция (сред които и Версай и „ Център Жорж Помпиду “) се назначават непосредствено от френския президент. Още едно доказателство, че изкуството и културата са приоритет за страната. 
               

Де Кар, която е експерт по история на изкуството, печели самопризнания за напъните си да разшири изложбените зали на музея " Орсе " и да внесе по-голямо многообразие в своите изложения. Експозицията от 2019 година „ Черни модели: От Жерико до Матис “ (Black models: from Géricault to Matisse), която се концентрира върху „ забравените “ чернокожи модели, вдъхновявали френските художници, завоюва самопризнание на рецензията и се счита за акцент по време на нейния мандат като шеф на институцията. В едно от последните си изявленията за френските медии Лоранс де Карс показа визията си за управление на музеите:

„ Музеите би трябвало да отразяват публичните диспути и по този метод да доближат до новите генерации “

По-рано тази година точно Кар беше основател да бъде задействана процедура, с която да бъде върната на еврейско семейство, от което е отнета по време на Втората международна война. Факт, който демонстрира, че тя се не се интересува само от художествената стойност на творбите, само че и от етичната и историческа страна на изкуството.

Де Кар поема поста в сложен миг за Лувъра – музеят разгласи, че броят на посетителите през 2020 година е понижен неколкократно поради Covid-19, единствено две години откакто сложи рекорд  от 10 милиона гости за 12 месеца.
 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР