Ако видите премиера Бойко Борисов да краде книга в библиотека,

...
Ако видите премиера Бойко Борисов да краде книга в библиотека,
Коментари Харесай

Остава Борисов да открадне и книга в библиотеката

Ако видите премиера Бойко Борисов да краде книга в библиотека, не трябва да се чудите той ли е. Може да му би трябвало не за четене, а за преписване.

Управляващата мутрокрация, която окраде каквото й падна за 30 години, стигна до висшия етап на своето развиване - интелектуалните обири. Най-силното доказателство е оповестеният от Борисов план за " нова коституция ", който съгласно преподавателя по конституционно право доцент Атанас Славов е „ 95% дословен дубликат на в този момент настоящата Конституция ". В юридическите и креативните среди това се назовава плагиатство, или рекламация за авторство на произведение, което в реалност е основано от различен.

Явлението не е ново, тъй като още през 1-ви век древноримският стихотворец Марциал (Marcus Valerius Martialis), който се счита за основател на актуалната епиграма, се оплаква, че различен стихотворец е " похитил негови стихове ". Оттогава ни е останала латинската дума плагиатство (plagiarius), която значи " грабител ".

Стремежът да наподобяват по-умни и по-талантливи, в сравнение с са в реалност, е характерен на доста хора, само че е мощно изразен у посредствени лица с огромни упоритости. Миналия месец Върховният съд на Румъния отсече дефинитивно, че някогашният министър-председател Виктор Понта е плагиат. Той бе преписал през 2003 година от непознати писания 115 от 297 страници на своята " докторска дисертация ", разясняваща по какъв начин действа Международният углавен съд. Отделно Понта бе съден за корупция на високо ниво и по тази причина загуби поста си, само че по-късното му наказание за плагиатство единствено удостовери, че който е податлив да протяга ръка на публични средства, няма задръжки да краде и всичко друго, в това число интелектуални артикули.

Нашият министър председател за разлика от някогашния си румънски сътрудник няма високи интелектуални искания и се дефинира като " елементарен ". Президентът Румен Радев изиска неговата оставка под лозунга " Мутри, вън! "

 

Как е допустимо да се съчетаят думите " мутра " и " плагиат "?

Според електронната енциклопедия Уикипедия " мутрата е олицетворение на спечелилата духовна деградация и дребнавост, открояваща се постоянно дружно с хипертрофирали корпулентност и доминантно мислене... Мутрите са едри, физически мощни и ниско интелигентни човеци, реализатори на незаконни задания в незаконни организации, враждебно настроени и склонни към принуждение по отношение на елементарните хора. "

За какво му е на българския министър председател да краде непознат интелектуален труд и да го показва за творба на своя екип? Под така наречен план за нова конституция няма авторски автограф, въпреки че някои подозират в " авторство " министъра на правораздаването Даниел Кирилов и вицепремиерката за правосъдната промяна Екатерина Захариева. Други сочат като евентуален създател видния заради корпулентност правист и народен представител Делян Пеевски, само че неговият нищожен интелектуален капацитет, демонстриран при редките му обществени изяви, мъчно би подкрепил такава теза, в случай че не става дума за обезпечение вместо за съчинителство. Така или другояче, в случай че съмнителният текст бъде признат, ще се снабди с прозвището " Борисовата конституция ", както сме имали " Димитровска " и " Живковска " конституция.

Ако задачата на Борисов бе просто да остави по този метод името си в историята, щяхме да я оправдаем с неговото желание да се раздели почтено с властта. Самият той сподели, че ще подаде оставка, щом бъде свикано Велико национално заседание за приемане на нова конституция. В  изнудвачески жанр Екатерина Захариева огласи на 18 август пред Би Ти Ви същността на неговия ултиматум: " На 2 септември (когато свърши ваканцията на Народното събрание - б.а.) ще разберем дали ще има 120 подписа в поддръжка на предлагането на ГЕРБ и в случай че да, още тогава има подготвеност за оставка. "

Иначе - нъц!

Политолози незабавно видяха, че Борисов е намислил да увековечи посредством коституцията не просто името си, а оставането си на власт, и да си подсигурява цялост, в случай че вероятно се раздели с нея. Специалисти по конституционно право обясниха що за артикул е зародил от писмовното изпитание на мутрите. Преподавателката по конституционно право Наталия Киселова, която е някогашна правна съветничка на предходния президент Росен Плевнелиев, написа разбор във в. " Дневник " под осмиващото заглавие " Открийте десетте разлики " (между сегашната Конституция и Борисовото недоносче). В него четем: " Изземва се самодейността от президента и се предлага шокиращо слаб план, преписан от настоящата ни Конституция и показващ правно-технически дефицити (неверни препратки, непълни фрази, а и печатни и механически грешки)... В коя европейска страна план за Конституция се написа от петък за понеделник, като курсова работа с преписване и без усещане на конституционните начала, на които тя се основава? Студентите най-малко написват имената си, а за този неизвестен план даже нямат храброст създателите да излязат и да признаят, че след партийна заръка са разместили съществуващи текстове и са изпълнили задачката в период. "

Липсата на подписан създател не заличава креативния почерк на Борисов и неговото обграждане, тъй като ясно се вижда " кому е преференциално ", както питат юристите, когато не проличава съответният причинител. Мутрите са махнали от настоящата Конституция това, което лимитира тяхното безчинство, като се стартира от преамбюла. Новото в действителност е не толкоз в дописания, колкото в отстранения текст.

„ В настоящия увод се съдържат извънредно значими полезности и правила, които пронизват целия парламентарен текст. Липсата на ценностно ядро е и проблем от позиция на тълкуването на конституционния текст “, съобщи доцент Атанас Славов по БНР на 18 август. А преамбюлът постановява обществена и правова страна, мир, независимост и достолепие на личността. Отпаднала е също по този начин част от пълномощията на президента (един " елементарен авиатор " - Б.Б.). Отпаднало е и Великото национално заседание, с което мутрокрацията е намислила да се обслужи за последно според правилото " изтъкала си платното, ритнала кросното ".

 

Мутра с молив в ръка

допуска, че ще се оправи по-лесно със задачата зачеркване, в сравнение с с писане. Такава е картината и в оферти план. Ако не се броят разместените текстове (клаузите за правата на личността са забутани по обясними аргументи доста назад), дописаното е прекомерно нищожно, но за сметка на това - необразовано. Такава е самодейността да се сътвори " Съдебен съвет на прокуратурата ", което си е чиста проба нонсенс, само че той споделя доста за упоритостите на кръга " Гешев " - да съперничи на съдилищата, като издава бързи " присъди ".

Ето по какъв начин думите " мутра " и " плагиат " не си опонират, а се допълват, тъй като Борисов се изявява като прям " грабител " на дребното демократични полезности, оживели през 30-годишния престъпен преход. Библиотекарите би трябвало да бъдат бдителни, щом го видят да се върти наоколо, тъй като може да реши, че на нощното му шкафче до револвера добре би лежала и някоя книга.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР