Ако видим бебе, облечено от глава до пети в розово,

...
Ако видим бебе, облечено от глава до пети в розово,
Коментари Харесай

Розово за момиченца, синьо за момчета. Защо?

Ако забележим бебе, облечено от глава до пети в розово, сме сигурни, че е момиче. Откъде идва това предписание, което родителите през днешния ден строго съблюдават?

Историкът Джоу Паолети от университета на Мериленд е проучвала въпроса десетилетия.

До 1950 година царува цялостен безпорядък във връзка с цветовете на бебешките облекла и такъми, твърди Паолети и обяснява, че през ХХ век се открива една обществена норма, само че това не значи, че произтича от действителните желания на децата.

Детски книжки, пощенски картички и вестникарски публикации от началото на предишния век демонстрират, че розовото през този интервал се свързва с момчетата не по-малко, в сравнение с с девойките. В брой от юни, 1918 година на Infant's Department - търговско списание за производителите на бебешки облекла, написа:

„ Има разнородни отзиви по въпроса, само че кардиналното предписание е розово за момчето и синьо за момичето. Причината е, че розовото, като по-ярък и мощен цвят, е по-подходящо за момчетата. Синьото, което е по-деликатно и изискано, е по-хубаво за девойките. ”

Опитът да се откри това предписание измежду търговците и производителите се оказва несполучлив. През 1927 година сп.Time прави изследване какви цветове се оферират в комерсиалните вериги за момчета и за девойки. Оказва се, че няма закрепени желания. Чак след Втората Световна война актуалната норма печели превъзходство, а се „ циментира ” едвам през 80-те.

А за какво момчетата и девойките въобще би трябвало да се обличат в разнообразни цветове? Социологът Филип Коен, също от Мерилендския университет, счита, че това е пазарен трик. Времето му съответствува със зараждането на всеобщия пазар. Половите стандарти се оказват мощен фактор, когато искаш да накараш хората да купуват избрани артикули – като се стартира от козметика и се стигне до пластична хирургия. Това включва и облеклата за деца.

Днес слагаме доста по-голямо акцентиране върху пола на децата, в сравнение с преди 150 години, счита социологът. По това време множеството бебета, девойки и момчета, са обличани в бели роклички.

Новите Родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР