Ако ви се струва, че златната мина Marvel страда от

...
Ако ви се струва, че златната мина Marvel страда от
Коментари Харесай

Една вселена не стига

Ако ви се коства, че златната мина Marvel страда от липса на фантазия и героични приходи след края на " Отмъстителите " (и на мен по този начин ми изглежда), " Доктор Стрейндж в мултивселената на лудостта " внезапно ще ви опровергае. Това не е безусловно добра вест - филмът е безумен и гръмък фентъзи безпорядък, спрямо който компютърно генерираните изпълнения на супергероите от тима на Ник Фюри изглеждат като недопечен натурализъм. Със сигурност обаче №28 в комиксовата галактика има самобитна автентичност, която уголемява естетиката на поредицата - за Скорсезе и Копола тя може да " не е кино ", само че не и за милионите, закупили билети (нещо като 3 млрд. души общо за всичките филми).

Заслугата е основно на режисьора Сам Рейми - дългоочаквано завръщане на хорър маестрото от 80-те ( " Живите мъртви " ) към комиксовите сюжети, откакто при започване на XXI век той инжектира с нова енергия първите два кино лентата за Спайдърмен и сложи началото на дълготраен и сполучлив франчайз още преди Кевин Файги да сглоби студио " Марвел " и да се запише в историята. За двайсетте години от този момент Рейми засне единствено два кино лентата - хоръра " Отведи ме в пъкъла "  и фамилния " Оз, великият и могъщият " (предистория на " Вълшебникът от Оз " и като цяло провал), тъй че сигурно си е търсел работа. И въпреки всичко той получава нужната креативна независимост, с цел да разнообрази комиксовия свят със своите чудовища, оживели трупове и смъртоносни отблясъци. Сценарият на Майкъл Уолдрон от своя страна подценява всичко познато от физиката и биологията и изпраща персонажите на шеметно пътешествие през портали и пукнатини сред безчетни паралелни реалности. (Пътуването във времето е като магарешка каруца, съпоставено с това тук.) Още от първия филм през 2016-а изглеждаше, че Доктор Стрейндж се е заел да бие " Матрицата " и Нолан на техен терен, само че след анимационния " Спайдърмен в Спайди-вселената " и миналогодишния суперуспех " Спайдърмен: Няма път към дома " бе повече от ясно, че поредицата ще се развива в тази посока. 

В случай че дотук сте изцяло комплицирани, може би Marvel би трябвало да помислят към този момент за обяснителни пролози към филмите си, тъй като броят на героите, техните претекстове, суперсили и връзките посред им са към този момент налични единствено за младите мозъци на пристрастените почитатели. Но в случай че оставим логиката зад тила си - както са сторили Рейми и Уолдрон - " Доктор Стрейндж в мултивселената на лудостта " е шеметно, бясно и изтощително пътешестване. Бенедикт Къмбърбач се завръща като Стивън Стрейндж - арогантния хирург в оставка, само че със суперсили, дружно с китайския си сътрудник Уонг и неговите огнени пръстени. Но двамата няма да съумеят сами да спасят света: нужно е малко извънземно латино момиче на име Америка Чавес, което хвърчи сред действителностите като пчела от цвят на цвят. Гледалите сериала " Уандавижън " ще разпознаят в основна роля Уанда/Алената магьосница (Елизабет Олсен), която до момента се е появявала единствено в два от филмите, и то за малко. Да издадем повече би било закононарушение пред почитателите, които ще виждат още ред стари познайници в кадър. Нека затегнат коланите; за другите филмът така и така не е целесъобразен.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР