Ако ви чернее пред очите, нервни сте, избухвате лесно, тревожите

...
Ако ви чернее пред очите, нервни сте, избухвате лесно, тревожите
Коментари Харесай

Син ум – как лекува водата

Ако ви чернее пред очите, нервни сте, избухвате елементарно, тревожите се за щяло и нещяло, добре пристигнали в днешния свят. За три месеца ковид доста от нас бяха изолирани освен от околните и приятелите си, само че и надалеч от природата. В началото на лятото обаче е добре да си напомним, че общуването с природата е целебно освен за тялото ни, а и за духа. Известно е благотворното въздействие на зеленината и дърветата – в Япония има терапия, наречена " горски бани " (по прилика със слънчеви бани). Напоследък обаче учените изследват и така наречен наследник разум – въздействието на водата върху здравето ни.

" Близостта до водни пространства – било то море, езеро, река, басейн, или даже единствено

 

успокояващият тон на фонтана или капчука

 

носят безспорни изгоди за психологичното и прочувственото здраве на индивида ", споделя пред " Куорц " Уолъс Никълс, създател на книгата " Син разум ". Според него обичайно хората са търсили близостта до водата освен по прагматични аргументи, само че и тъй като индивидът изпитва естествено привличане към сините пространства.

Много писатели, поети, художници и мореплаватели свидетелстват, че изпадат в положение на покой и благополучие, когато са наоколо до водата. " Всеки път като ме прихванат лудите до такава степен, че единствено стоманеният морал ме възпира да потегли по улицата да смъквам шапките на хората, си давам сметка, че час по-скоро би трябвало да се добера до морето ", споделя разказвачът на Херман Мелвил в " Моби Дик ". Днес изгодите от водата за мозъка към този момент се изследват и от науката.

Неслучайно считаме водата за балсам и извор на живота. Водата покрива над 70% от повърхността на нашата планета, построява съвсем 70% от тялото ни,

 

над 70% от сърцето и мозъка ни са вода

 

Тази дълбока биологична връзка провокира мигновена реакция в мозъка ни, когато сме наоколо до водно пространство, споделя Никълс. Дори единствено гледката и звукът на водата могат да породят проливен дъжд от неврохимикали, които усилват възприятието ни за благополучие, покачват притока на кръв към мозъка и сърцето и успокояват мозъка ни. Именно този набор от резултати занимава учените в последно време.

Ползите от водата не са просто последната мода в психоанализата и всевъзможните школи за релакс. Правителства, локални управляващи, архитекти намират приложение на тези проучвания в градската среда като средство за облагородяване на общността. През 2016 година да вземем за пример Европейски Съюз инициира програмата " Синьо здраве 2020 ", която изследва въздействието на водните пространства върху тялото и мозъка за потреблението им в огромните градове. Много европейски градове са на река или по крайбрежието, само че постоянно водните площи са маргинализирани в градската среда. Сега концепцията е тяхното уместно място да бъде възобновено, а където това не е допустимо – да се разработят виртуални артикули, които да заместят близостта с водата.

Никълс твърди, че синият разум – спокойният, благополучен, балансиран човек, е

 

диаметралност на " аления разум ",

 

положение на нараснала тревога и стрес, породено от урбанизацията и технологиите. Според проучване на Американската асоциация по логика на психиката върху напрежението и психологиите от 2017 година съвсем 50% от възрастните и 90% от по-младите непрекъснато са пред екрана, проверявайки електронната си поща и обществените си мрежи. Това, твърди асоциацията, стремглаво е нараснало равнищата на напрежението у актуалния човек.

Водата обаче – без значение дали е море, река, езеро, водопад, шадраван или даже душът в банята, лекува тези болести на съвременността. Водата ангажира всичките ни сетива и това всеобхватно физическо потапяне в действителността отмива депресията и тревогата и ни кара да се усещаме по-добре даже когато не можем да си представим да се откъснем от телефона и за момент.

Досегът с водата обезврежда и различен недостатък на актуалния свят, който Никълс назовава " сивия разум ". Когато човек прекарва прекалено много време затворен вкъщи или в офиса, залепен за екрана на компютъра, таблета, телефона, поглъщайки вести и занимания, стартира да страда от липса на сила и мотивация, незадоволство, неодобрение.

Учените са открили, че водата лекува даже в случай че я гледаме единствено на картинка. Учени от Ексетърския университет във Англия учат това въздействие в опит, в който демонстрират на участниците фотоси на зеленина и вода. За да откроят въздействието на едното и на другото, те стартират прегледа със фотоси на зеленина, като последователно прибавят езера и морета. Снимките с вода се оказват желани. " Повторихме това със подиуми от градския живот – фонтани, площади, канали. И още веднъж хората избраха фотосите с повече вода ", изясняват учените. Разбира се, зелените фотографии също срещат поддръжка, само че най-вече се харесват тези, в които има и зеленина, и вода.

Ако не можете да стигнете до морето в тези комплицирани времена, недейте да страдате – даже един душ в личната ви баня може да успокои мозъка и да ви зареди с креативна сила. " Когато застанеш под душа,

 

отмиваш огромна част от образната стимулация,

 

получена денем. Това влияе и звуково – не чуваш гласове, оставяш се на звука на струята чиста вода. Погледнете на душа като на една миниваканция ", поучава Никълс. Айнщайн не е бил кой знае какъв брой движимост моряк и дори не е можел да плува, само че все пак е гледал да прекарва колкото се може повече време на вода. Разказват, че постоянно се губел из океана, непрестанно търпял някакви механически неволи и нееднократно е бил пред конфликт с различен кораб, само че плаването му е помогнало доста за някои от най-важните му прозрения във физиката.

Водата е значимо средство за пречистване на мозъка и в дзен будизма. Течащата вода е " бял звук " - неслучайно интернет изобилства с клипове, които ще ви разрешат часове наред да слушате по какъв начин дъждът барабани по листата на дърветата, по какъв начин реката шуми, по какъв начин пролетно поточе разрушава топящите се ледове. Погледнете на нея като на терапия. Както преди 40 години японците са погледнали на дърветата. Тогава държавното управление вкарва концепцията на " шинрин йоку ", горска баня, като приканва популацията да се възползва от горите на Япония за лекуване. Обяснението на тогавашния министър на горите е простичко и доста надалеч от устрема на днешния свят да запълни с бетон и последното незастроено място – общуването с природата лекува, отдалечаването от нея разболява.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР