Ако въпреки всички усилия продължавате да се борите с проблеми

...
Ако въпреки всички усилия продължавате да се борите с проблеми
Коментари Харесай

Рибено масло ползи за акнето

Ако макар всички старания продължавате да се борите с проблеми като пъпки и търсите нов способ за сполучливо лекуване на акне, може да сте попаднали на информация за рибено масло изгоди за акнето.

Когато става въпрос за рибено масло, съществуват два метода да го получите – посредством консумация на риба, изключително мазна риба като сьомга и скумрия, или посредством банкет на добавки с рибено масло.

И двата разновидността съдържат омега-3 мастни киселини, които са полиненаситени мастни киселини.

Добавките с рибено масло включват две съществени омега-3 мастни киселини, наименувани ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA), съгласно информацията от Националния център за допълващо и интегративно здраве (NCCIH). Следващите омега-3 мастни киселини се срещат и в рибата, като DHA и EPA.

Рибено масло

Въпреки че рибеното масло е известно с позитивните си въздействия върху сърцето и мозъка и мнозина го одобряват като добавка, NCCIH понастоящем не издава рекомендации за потребление на рибено масло или добавки с омега-3. По-скоро организацията поучава хората да включват морски храни в седмичното си хранене.

Разбирането дали рибеното масло е потребно за кожата, по-специално в битката с петната, изисква прозрение в главните аргументи за акнето.

Според кожните лекари акнето нормално поражда от три съществени фактора:

  • Запушени пори: Акнето постоянно се появява, когато порите се запушат, основно заради бавното обособяване на външния пласт кожни кафези.
  • Бактериален свръхрастеж: Прекомерното струпване на бактерии и мазнини в тези запушени пори може да способства за развиването на акне.
  • Възпаление: В отговор на съществуването на запушени пори и бактерии, тялото инициира възпалителна реакция, водеща до образуването на червени, мъчителни пъпки.

Възпалението е натурален предпазен механизъм на тялото против разнообразни закани, в това число свръхрастеж на бактерии и струпване на мъртви кожни кафези в порите.

Това инфектиране кара някои типове акне да наподобяват червени, надигнати, чувствителни и възпалени.

Рибено масло изгоди за акнето

Омега-3 мастните киселини, открити в рибеното масло, имат противовъзпалителни свойства. Омега-3 работят главно посредством инхибиране на пътя на арахидоновата киселина, който генерира инфектиране.

Освен това има някои доказателства, които допускат, че омега-3 могат да оказват помощ за регулирането на тестостерона, хормон, обвързван с появяването на акне.

Изследванията демонстрират, че хората с акне може да имат по-ниски равнища на омега-3 EPA в кръвта си и по-високи равнища на възпалителни маркери спрямо тези без акне.

Това допуска, че хората с акне могат да изпитат провъзпалително положение. Малко изследване, оповестено през януари 2017 година в Prostaglandins & Other Lipid Mediators, поддържа това разбиране.

Изследователите допускат, че добавките с омега-3 могат да бъдат потребни за попречване на акне, само че са нужни спомагателни изследвания, преди кожните лекари да могат решително да ги предлагат като превантивна мярка за акне.

Що се отнася до поддържането на здрава кожа, изборът на диета, богата на риба, е по-изгоден от разчитането единствено на добавки.

Рибеното масло на доктрина може да помогне за понижаване на възпалителното акне, характеризиращо се със зачервяване, раздразнение и болежка.

Неговата успеваемост обаче не е обезпечена заради лимитираните проучвания в тази област, което затруднява даването на твърди рекомендации.

Интересното е, че тези, които са имали утежняване, в началото са имали леко акне, до момента в който тези, които са се възползвали от рибеното масло, са имали умерено до тежко акне. Въпреки това, това изследване беше по едно и също време малко и краткосрочно, липсваше плацебо група за по-изчерпателна оценка на ефикасността.

Включването на риба във вашата диета е евентуално по-ефективен метод, в случай че приемем, че се наслаждавате на морски блага.

Предишни проучвания върху италианско население разкриха, че потреблението на риба най-малко един път седмично понижава риска от умерено до тежко акне с 32 % спрямо тези, които заобикалят морски блага.

По сходен метод друго изследване, оповестено през януари 2016 година, откри, че хората, които включват риба в диетата си, са по-малко склонни към акне. Това допуска, че уравновесената диета, включваща морски блага и задоволително плодове и зеленчуци, играе основна роля за здравето на кожата.

6 неща, които би трябвало да знаете при лекуване на акне

Има няколко доста значими фактора преди да започнете лекуване на акне.

1. Идентифицирайте своето акне, с цел да определите вярната терапия

Червени и нежни ли са вашите пъпки? Имат ли пустула в центъра? Това може да е хормонално акне. От друга страна, имате ли най-вече черни и бели точки? Е, това е комедонално акне. И двете се третират по друг метод.

2. Третирайте комедони с ексфолиращи киселини

Гликоловата киселина и ретиноидите ексфолират кожата и възстановяват клетъчния продан, а продуктите, които съдържат тези съставки, са подобаващи акне.

3. Справете се с хормоналното акне с Rx

Ако сте жена на възраст сред 20 и 40 години и имате акне по линията на челюстта, евентуално акнето ви е хормонално провокирано.

В този случай лекарство с рецепта за справяне с хормоните или такова, което понижава производството на себум, може да е уместно за вас. Говорете с Вашия доктор дали вашите хормони може да са причина за появяването на обриви.

4. Намалете модифицираните храни, с цел да намалите възпалението

Има доста аргументи да намалите приема на добавени захари, в това число възстановяване на здравето на сърцето, както отбелязва Харвардският университет.

Носпазването на диета, богата на цели растителни храни, също може да бъде удобно за здравето на кожата ви. Знаем, че диетите с високо наличие на захар утежняват акнето и по този метод елементарното по-здравословно хранене е от изгода за доста пациенти с акне.

Диета с невисок гликемичен показател, цялостна със зеленчуци, плодове, фасул и овес, по-специално може да помогне за възстановяване на акнето, отбелязва Американската академия по дерматология (AAD).

Друга добра диета за кожата: средиземноморска, която включва риба, само че също и зеленчуци, пълнозърнести храни, плодове и зехтин. Преглед, оповестен през февруари 2020 година в International Journal of Molecular Sciences, предлага спазването на средиземноморска диета за съвършен баланс сред омега-3 и омега-6 мастни киселини, които поддържат оптимално здраве на кожата.

5. Използвайте по-малко артикули

При състояние, че акнето може да бъде настойчиво, може би е добре хвърлите всички борещи се с акнето препарати и добавки към казуса, с цел да го преодолеете, само че това може да е прекалено много. Дори когато става въпрос за акне, като цяло опростяването и спестяването на пари за грижа за кожата е верният метод.

6. Погледнете цялото си здраве

Вашата диета и продуктите за локално приложение, които прилагате върху кожата си, са единствено две елементи от пъзела, когато става дума за акне.

Фактори като стрес, среда, хормони и медикаменти могат да допринесат за появяването на пъпки. Ако актуалните ви тактики не усъвършенстват акнето ви, помислете за консултация с кожен лекар, с цел да проучите други евентуални аргументи и решения за вашето положение.

Рибено масло за акне – Обобщение

В резюме, потреблението на добавки с рибено масло може да не е дефинитивно решение за акне. Поддържането на здравословна, добре уравновесена диета нормално е задоволително за множеството хора.

Ако обмисляте добавки, целесъобразно е да се консултирате с Вашия доктор, с цел да обсъдите евентуалните изгоди и опасности. Важно е обаче да си поставите реалистични упования, защото обособените добавки рядко са универсално решение за реализиране

Ц ялостното качество на вашата диета евентуално ще има по-значително влияние от елементарното прибавяне на добавка с рибено масло към всекидневието ви.

Някои изследвания демонстрират, че „ западната диета “, характеризираща се с модифицирани храни, захар и алено месо, може да усили вероятността от акне.

Обратно, популациите, които следват диета, богата на постно месо, морски блага, зеленчуци и плодове, са склонни да изпитват по-малко обриви.

За хора, които избират да не употребяват риба или да одобряват добавки с рибено масло, увеличението на приема на храни, съдържащи алфа-линоленова киселина (ALA), растителна омега-3, намираща се в източници като ленено семе, соя, семена от чиа и орехи, може да бъде жизнеспособна опция, както е препоръчано от Националния център за допълващо и интегративно здраве (NCCIH).

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР