Ако в даден мирен протест участват 3,5% от населението на

...
Ако в даден мирен протест участват 3,5% от населението на
Коментари Харесай

Правилото за 3,5%: кога един протест може да свали властта |

Ако в даден кротичък митинг вземат участие 3,5% от популацията на една страна, то той може да реализира задачите си и да смъкна властта. Това гласи теорията на американските политолози Ерика Ченовет и Мария Стефан, разказана в книгата " Защо гражданската опозиция работи: стратегическата логичност на ненасилствения спор ".

Ченовет и Стефан са изследвали общо 323 случая на гражданска опозиция по целия свят - както мирни митинги, по този начин и митинги с принуждение. Периодът на изследването е от 1900 година до 2006 година

Оказва се, че мирните митинги са два пъти по-ефективни от тези, съпроводени с принуждение: мирните митинги са довели до промяна на властта в 53% от обсъжданите случаи, а насилствените - в 26%.

Но за триумфа на мирния митинг, с изключение на присъединяване на най-малко 3,5% от популацията на страната, са нужни още няколко фактора: поддръжка за гражданската опозиция, най-малко под формата на безмълвен бойкот, на част от службите за сигурност; най-малко част от бизнеса в страната да поддържа демонстрантите; най-малко част от основните медии да осведомят правдиво и изчерпателно за митингите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР