Ако в България се въведе безусловен базов доход, ще са

...
Ако в България се въведе безусловен базов доход, ще са
Коментари Харесай

За безусловен базов доход у нас ще са необходими над 7 млрд. лева на година

Ако в България се вкара категоричен базов приход, ще са нужни над 7 милиарда лв. на година. Това се споделя в разбор на Конфедерацията на труда " Подкрепа “, показан от основния икономист Атанас Кацарчев.

Безусловният базов приход е към този момент употребена в някои страни държавна стратегия за месечно заплащане, което замества заплатата или компенсацията за безработицата на жителите, без да се изисква те да работят. Целта на безусловния базов приход, именуван още повсеместен, е да покрива главните разноски за живот за част от обществото, което е отвън пазара на труда, изключително поради нахлуване на технологии, които ще заместят индивида.

В България сега близо 600 000 души в дейна възраст са безработни или работят " на черно “, съгласно разбора на синдиката. Ако всички те бъдат включени в програмата и се предлага базов приход от 1 000 лв. на месец или малко над минималната заплата, то месечно ще са нужни 600 млн. лв., а на година - 7,2 милиарда лв.. Сумата ще съставлява 3,5% от Брутният вътрешен продукт за 2024 г.

Ако се одобри, че базисният приход би трябвало да покрива съществени разноски за живот от 1 500 лева на месец, то на година ще са нужни съвсем 11 милиарда лева.

Според синдикалистите това е непостижимо в близко бъдеще, в случай че внезапно не нарасне данъчната тежест с най-малко 10-15%. В разбора на КТ „ Подкрепа “ се акцентира, че универсалният базов приход може да се ползва в началото само за най-засегнатите обществени групи и то при изискване, че сумата не е по-голяма от минималната заплата.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР