Ако тръгнете по столичната улица Цар Асен“, на номер 16

...
Ако тръгнете по столичната улица Цар Асен“, на номер 16
Коментари Харесай

Лесно ли се издава качествена детска книжка?

Ако тръгнете по столичната улица „ Цар Асен “, на номер 16 погледът ви непроменяемо ще се задържи на една витрина, отрупана с детски книги.Това е книжарницата за детски книжки - „ Книжния Су “, която крие най-интересни издания, множеството от които няма да откриете толкоз елементарно в огромните книжарници. Катя и Милен са основали това място за родителите, които търсят по-добри книжки за децата си и сортират всяко заглавие с грижа и обич. После създали и свое издателство, нарекли го „ Рибка “ и в този момент се готвят да издадат нова детска книга, самобитно продължение на „ Принцесешки истории “ на Екатерина Антонова. В новата издание ще научим приключенията на котарака Рибка, само че с цел да излезе книжката от щемпел, издателството търси малко помощ. Впрочем в този момент Милен самичък ще ви опише всичко.

Как решихте да извършите книжарница единствено с детски книги?

Ние сме родители и децата са центърът на нашия живот. Да бъдеш родител е супер забавно и децата ни осмислят огромна част от живота. В момента, в който имахме опция да създадем нещо наше, взехме решение, че то ще е обвързвано с децата. Самите ние мъчно сме намирали хубави детски книги с красиви илюстрации и смислени текстове, които са подобаващи и разбираеми за нашите деца. Защото много детски книги нито са детски, нито са задоволително стойностни. Сякаш наподобява, че е доста елементарно да се прави детска литература, само че в действителност напълно не е по този начин. И взехме решение да създадем място, където да могат да се намерят в действителност хубави детски книги.

Как подбирате книгите, които се продават тук?

Имаме няколко критерия на асортимент. За нас е доста значимо книгата артистично да стои добре. Хубаво е тези детски книги да развиват въображението и един от методите, по който това се случва, са илюстрациите. Затова оформлението за нас е изключително значимо. Другото нещо е текстът и разбираемата история. Децата са доста дословни. Срещали сме книги, които са прекомерно страшни и тук нямам поради да няма чудовища или нещо такова. Напротив, това са забавни неща за тях. Просто като че ли от време на време създателят не е погледнал текста през очите на едно дете и постоянно има ужасно объркващи и неразбираеми неща.

Разкажи за издателство „ Рибка “?

Катя стартира да написа приказки, с които да поддържа връзка с огромната ни щерка, когато тя беше на 5-6 годинки. Приказките бяха на тематики като страха от тъмното, миенето на зъби, дали родителите би трябвало да слушат децата или децата да слушат родителите, многото досадни въпроси – все неща, с които родителите се сблъскват всеки ден. Тя реши, че мъчно ще успее да ги наложи единствено с нареждания от типа „ Мий си зъбите, нали си огромна “ и реши да откри по-гъвкав метод за другарство - като написа приказки за едно друго дете. Освен това всяка история може да породи диалог и полемика по тематиката, което е скъпо – да можеш да приказваш с детето си на избрана тематика, която е значима и за двама ви.

Издадохме я през 2011 година, само че тогава издателство „ Рибка “ още не беше основано. Поканихме петима познати илюстратори, с които към този момент сме работили, и всеки от тях направи илюстрации по приказките, които хареса.

И по какъв начин решихте да има обособена брошура за Рибка?

Първо стигнахме до извода, че би трябвало да създадем детско издателство. Имаме една съседка, която гледа доста котки и котаракът Рибка е същински. Катя доста се впечатли и написа приказката за котарака, който се споделя Рибка и е доста печален поради името си. Той е схванал, че това име няма да му помогне да си откри жена, макар че е доста интелигентен, учтив и хубав и е избягал от у дома и по-късно се прескачат неговите премеждие и разбираме по какъв начин той се връща с жена и деца. В новата брошура „ Рибка “ Катя реши да опише приключенията, Евгения Николова илюстрира приказката за Рибка в първата брошура и в този момент направи илюстрациите към новата брошура. Тя измисли този метод с колажите от цветна хартия.
Книгата е написана и е доста занимателна. 96 страници е, с твърди корици и е подготвена за щемпел. Имаме потребност от пари, с цел да я отпечатаме и взехме решение да създадем един жест към тези, които ще ни оказват помощ да напечатаме книжката. Така направихме билети на стойност 10 лв., с които продаваме книгата авансово. Когато книжката излезе от щемпел тя ще коства 20 лв., само че концепцията на този метод е не толкоз да продаваме книгата за по-малко пари. По-ценното е в тази ситуация, че всеки може да се включи и да помогне книжката да стигне до децата. Продаваме тези билети в книжаницата и доста наши познати или читатели на първата брошура към този момент са закупили няколко билета. И с всеки продаден ваучер ние се доближаваме от ден на ден до издаването на книгата.

Колко общо ваучера би трябвало да продадете?

500 е броят и сме си сложили краен период 1 април. Колкото по-скоро продадем тези билети, влизаме в печатница и ще поканим всички тези хора да дойдат на премиерата, където ще си получат книжката „ Рибка “ против билета, който авансово са закупили. А на последните страници ще бъдат изписани имената на всички, които са помогнали тази книга да стане действителност. Ние благодарим за всеки един билет, тъй като той подкрепя нашия план.

Ваучерите могат да бъдат закупени и в книжарницата „ Книжния Су “ или да се съобщи и по мейл - на [email protected], а също и да ни пишат Facebook, с цел да се свържем с тях и да им доставим билета.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР