Ако този шоков ръст на цени не бъде овладян бързо,

...
Ако този шоков ръст на цени не бъде овладян бързо,
Коментари Харесай

Контрера: Ако този шоков ръст на цени не бъде овладян бързо, следва обедняване на хората и срив на икономиката

Ако този шоков растеж на цени не бъде овладян бързо, следва обедняване на хората и срив на стопанската система. Това са проблемите, не Политическа партия „ Политическа партия “, драмите на Манолова и Демократична България. Те задоволително се постараха да ни вкарат в тази рецесия!

С тази позиция, изразена в профила му във фейсбук, излиза членът на националното управление на Вътрешна македонска революционна организация и ръководител на групата „ Патриоти за София “ в Столичния общински съвет Карлос Контрера. Той дава и съответни образци на фрапантно повишилия се ток за бизнеса единствено в границите на няколко месеца.

В превод - българските предприятия просто ще затворят в един миг, тъй като не им е преференциално да работят при тези цени. Това значи освобождение на служащи, липса на приходи, а за бюджета значи по-малко налози и осигурителни вноски, изяснява сложността на обстановката Контрера и дава и други съответни образци за фрапантно повишение на цените:

Спрямо от юли 2020 година нарастването на газа е с цели 50%, за гориво за автомобила през днешния ден плащаме 25% повече от година обратно. Скок на съществени хранителни артикули: олиото с 54%, брашното с съвсем 15%, при хляба – 5%. Яйцата са поскъпнали с 6%, а сиренето – с 8%. При зеленчуците скокът е: 55% за краставиците, чушки – 14%.

Този ценови потрес би трябвало да бъде овладян институционално, другояче ни чакат тежки времена, безапелационен е още той.

Прилагаме и цялостния текст на позицията:

Не, сега значимите за обществото въпроси не са политическият план на двамата канадци, нито щенията на Манолова да се закачи за някой, с цел да влезе в Народно събрание. От няколко месеца проблем на обществото са спекулата с цените и зверското нарастване на цената на електрическата енергия и цената на природния газ. Това са проблемите. Ако този шоков растеж на цени не бъде овладян с институционални ограничения, рискуваме от една страна бързо обедняване на популацията, а от друга - срив в стопанската система. Събрани вкупом ще родят невиждана за предишните 20 години обществена рецесия. Върху тези тематики би трябвало да разсъждаваме, другото е замяна на дневния ред.

Така да вземем за пример от началото на месец юли междинната цена на Българската енергийна борса за покупко-продажби „ Ден напред “ е скочила от 185,59 лева./MWh до 238,28 лева./MWh през септември. През август за малко даже бе реализиран и връх от 407,05 лева./MWh. За четвъртото тримесечие на годината се чака приблизително към 259,37 лева./MWh. В същото време КЕВР е определила надалеч по-ниска планирана цена за интервала 01.07.2021 година – 30.06.2022 година в размер на 119,00 лева./MWh. В превод - българските предприятия просто ще затворят в един миг, тъй като не им е преференциално да работят при тези цени. Това значи освобождение на служащи, липса на приходи, а за бюджета значи по-малко налози и осигурителни вноски. В момента цената на електрическата енергия е като тежаща тонове преса, която смачква частната самодейност. Ако дребният бизнес е плащал 500 единици преди месеци за електрическа енергия, в този момент към този момент заплаща сред 3 и 4 пъти повече. И, да, без ограничения от страната той няма да оцелее, не и при тези цени.

Затяга се и примката към бюджетите на семействата - по отношение на юли 2020 година нарастването на газа е с цели 50%, за гориво за автомобила през днешния ден плащаме 25% повече от година обратно. Скок на съществени хранителни артикули: олиото с 54%, брашното с съвсем 15%, при хляба – 5%. Яйцата са поскъпнали с 6%, а сиренето – с 8%. При зеленчуците скокът е: 55% за краставиците, чушки – 14%.

Това изисква незабавни стопански ограничения: първо - страната да откри има ли далавера в някои сегменти и да я приключи, второ - да се натисне цената на електрическата енергия надолу, с цел да вземе бизнесът глътка въздух. Очевидно износът на ток за гръцката борса би трябвало да спре. И да не се позволява на този стадий включването и на румънската борса. Няколко следствия на публицисти демонстрират, че непознати компании изнасят електрическата енергия, а за българския консуматор цената скача.

Ако не се вземат незабавно ограничения, цената на електрическата енергия и природният газ ще засегне и публичния превоз в цялата страна. Подчертавам, че сходни цени на електрическата енергия и газа не се отразени в нито един бизнес-план, просто тъй като никой не е очаквал сходен потрес. Това значи, че публичният превоз на доста места ще бъде мощно сведен. Високите цени на горивата, ще оскъпят превоза на артикули и логистиката, т.е. още натискът на цените на стоките нагоре.

Към сегашния миг служебното държавно управление изрично бездейства. Министърът на енергетиката, за втори поред мандат, се мъчи да се изхлузва като мокра шнур, не дава изрично решения, а занапред ще ревизира каква била обстановката, в случай че нещата са ясни. Очевидно би трябвало да се задействат държавните мощности в енергетиката и да се спре краткотрайно износа на ток. Икономическият министър дори го няма.

В момента като общество би трябвало да настояваме за бързи ограничения, а не да ни занимават с драмите на Киро, Асен, Христо и цялата циркова натрупа, която на два пъти не можа да сформира кабинет.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР