Ако сте забравили на какво е способен витамин А за

...
Ако сте забравили на какво е способен витамин А за
Коментари Харесай

Витамин А – ефективна, но капризна съставка за хубава кожа

Ако сте не запомнили на какво е кадърен витамин А за кожата, ние ще Ви напомним. Възможностите му са големи – от изглаждане на бръчки до унищожаване на акне.

Витамин A ( прочут още като ретинол ) се счита за едно от най-ефикасните средства за битка с бръчките  и с признаците на стареене на кожата.

Ретинолът може да бъде от растителен или скотски генезис (рибено масло, яйца, месо), само че може да се създаде и по синтетичен метод. Той намира огромно приложение както в козметичната, по този начин и във фармацевтичната индустрия.

Витамин А е мастноразтворим витамин. Има няколко форми на витамин А, наречени ретиноиди. Чистата ретиноева киселина се смята за най-ефективна. Формулите с чиста ретиноева киселина са много мощни и могат да причинят сухота, зачервяване, парене, когато се употребяват.

Възможностите на витамин А в региона на хубостта са големи: оказва помощ за равнене на тена и текстурата на кожата, покачва синтеза на колаген , еластин, хиалуронова киселина в дермата, усъвършенства отбраната на колагеновите нишки от разрушение при излагане на ултравиолетово излъчване, понижава хиперпигментацията, усилва плътността на кожата, понижава дълбочината на изразените бръчки, оказва помощ за очевидно понижаване на появяването на фини линии.

Употребата на артикули на ретинолова основа могат да бъдат обаче и противопоказни : нетърпимост към разнообразни форми на това вещество, признаци на фотоувреждане, свръхчувствителност на кожата. За да сме сигурни, че няма да получим свръхреакция (ретиноиден дерматит), раздразнение, зачервяване, сърбеж, първо би трябвало да тестваме върху китката на ръката. Прониквайки през кожата, ретиноидите могат да повлияят на генетичния уред на клетката. Затова и не се предлага по време на бременност и кърмене да се употребяват козметични артикули, съдържащи ретинол.

Витамин А е ефикасна, само че много капризна съставна част Ретинолът не е резистентен на дневна и слънчева светлина. Ето за какво кожните лекари предлагат потреблението на артикули с ретинол да се прави вечер , по време на интервали на неактивно слънце (есен и зима). Ако се употребява заран, то наложително би трябвало да се нанесе и слънцезащитен крем със SPF 30 или 50.

Средства с витамин А и неговите производни могат да се предписват от кожен лекар на пациенти на възраст 15-17 години. След 30 години витамин А се употребява за попречване на признаци на стареене на кожата. Помощта с витамин А в лечението против акне се практикува от края на 50 -те години на предишния век, а за поправяне на признаците на стареене – от 80 -те години на предишния век. В наши дни се създават комплицирани артикули срещу стареене, които се оправят освен с бръчки, само че и с пигментация, липса на влага, несиметричен релеф.

Опасна ли е домашната приложимост на витамин А?

Употребата на витамин А за кожата крие някои опасности. Често, откакто прочетат публикации за изгодите му за кожата в непроверени интернет източници, девойките купуват маслен разтвор на витамин А (ретинол ацетат) в аптеката и го нанасят върху лицето си или го прибавят към кремове за лице. Непознаването на вярната доза и характерността на химичните процеси могат да нанесат големи вреди. Затова е по-добре да се закупи подготвен артикул с уравновесена формула, минал дерматологичен надзор.

Не бива да се не помни, че без значение дали произходът е естествен или лабораторен, ретиноидите са токсични в прекомерно огромни концентрации. При систематичната приложимост на крем или различен препарат, те обхванат през кожата.

И защото витамин А е доста значим за организма, както за здрава кожа, по този начин и за имунитета, за зрението, за костната система, добре е да го одобряваме и посредством храната. Препоръчителната дневна доза е 5000 единици .

Ето някои храни, които са с високо наличие на витамин А:

Черен дроб – потреблението му обезпечава най-малко 1000% витамин А от дневната доза. В една супена лъжица се съдържат 429 единици от витамина.

Сладки картофи – В 100 грама сладки картофи се съдържат 19 218 единици витамин А.

Червен пипер – В една супена лъжица се съдържат 3691 единици витамин А. За да си набавите витамини, може умерено да похапвате сурови или печени чушки.

Моркови – най-известният зарзават богат на витамин А. В 100 грама се съдържат 6706 единици витамин А. Усвоява се добре с малко лой, по тази причина е добре да се похапва на салатка с малко зехтин.

Билки – в сушените билки има извънредно доста витамин А. Магданозът в 100 гр съдържа 10184 единици, босилекът – 188 % дневна доза, а риганът – 154%. Наред с това сушените билки са богати на потребни етерични масла и други витамини.

Пъпеш – в 100 гр от вкусния плод има 3382 единици от витамин А.

Разбира се, че и с храните не би трябвало да се прекалява, тъй като несъразмерното приемане на витамин А може да докара до гадене, загуба на коса, нервност, загуба на вкус и повръщане.

Фанатикът на здравословното хранене – 48-годишният Василий Браун от Англия, пиел към 5 литра сок от моркови дневно, надявайки се да укрепи здравето си. През 1974 година,от несъразмерен банкет на витамин А, се стигнало до чернодробна непълнота и като резултат – Василий умрял. 

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР