АКО СТЕ ВЕЧЕ БРЕМЕННА:Избягвайте консумацията на алкохолни напитки:Консумацията на алкохол

...
АКО СТЕ ВЕЧЕ БРЕМЕННА:Избягвайте консумацията на алкохолни напитки:Консумацията на алкохол
Коментари Харесай

Препоръки за здравословно хранене по време на бременноста

АКО съдебна техническа експертиза ВЕЧЕ БРЕМЕННА:

Избягвайте потреблението на алкохолни питиета:
Консумацията на алкохол се свързва с понижена дарба за зачеване.Приемът на по-големи количества алкохол през ранната бременност, когато най-често още не знаете за нея, може да провокира увреждания или забавено развиване на бебето. Препоръчително е дамите, които се пробват да забременеят, да не употребяват алкохол. Ако употребяват алкохолни питиета, това да бъде в лимитирани количества: не повече от една или две единици алкохол един-два пъти седмично.Една единица е равна на дребна чаша вино, или една чаша бира, или 25 мл съсредоточен алкохол (водка, ракия, уиски).

Постигнете здравословно тегло преди бременността
Ако сте с наднормено тегло или имате затлъстяване, пробвайте да намалите тежестта си задоволително време преди зачеване. Диетите за намаляване нормално са нискокалорични, което основава опасности за хранителни дефицити. Постигнете мечтаното тегло задоволително рано преди бременността, с цел да имате време да изградите запасите си от витамини и минерали. Опитайте се най-малко три месеца преди възможната бременност да не спазвате строги диети с ограничения, само че здравословно и пълноценно хранене. Поднорменото тегло усилва риска от раждане на бебе с поднормено тегло.Опитайте се да увеличите тежестта си преди зачеване. Това ще Ви подсигурява обезпечаването на всички хранителни субстанции, нужни на плода през първите месеци.

Оставете период сред бременностите си
Бременността и раждането на бебе изчерпва запасите на дамата от хранителни субстанции и би трябвало време да бъдат възобновени още веднъж преди друга бременност. Честите раждания, през къси шпации, може да се отразят неблаго-приятно върху здравето на дамата и върху идната бременност. Затова, дайте си време сред бременностите. Здравето на Вашето бебе се въздейства от здравето и тежестта Ви и от храната, която консумирате. Ако към този момент сте бременна, можете още от през днешния ден да започнете да се храните по най-здравословния вероятен за Вас метод.

Увеличаване на тежестта по време на бременност

Подходящото увеличение на тежестта оказва помощ да се обезпечи здравословен излаз от бременността за майката и детето. Малкото наддаване на тегло по време на бременността може да докара до забавено развиване и ниско тегло на бебето при раждане.Бебета с ниско тегло при раждане (под 2500 грама) са изложени на по-голям риск от болести през първия месец от живота си, спрямо тези с обикновено тегло.
За да се контролира увеличението на тежестта по време на бременността, би трябвало да се вземат поради тежестта, растежът, възрастта и питателните привички преди бременността. Дали тежестта Ви преди забременяването е обикновено, поднормено
или наднормено може да оцените посредством Индекса на телесна маса (ИТМ), който се основава на две измервания – растеж и тегло. ИТМ = тегло (кг)/ растеж (метри)2.Например, при тегло 52 кг и растеж 1,60 м, ИТМ е = 52: (1,6)2 = 52:2,56=20,3.

Увеличение на тежестта с 11,5 до 16 кг се смята за желателно при здрави дами с обикновено тегло (ИТМ 18,5 до 24,99). Съветът към дами с поднормено тегло (ИТМ < 18,5) при зачеване е да наддадат към 12,5 – 18 кг. Жени с наднормено тегло (ИТМ 25 до 29,99), би трябвало да прибавят не повече от 7 до 11 кг. Жените със затлъстяване (ИТМ 30 и повече) с увеличение на тежестта от 6 до 8 кг могат да имат сполучлива бременност и здрави бебета. Ограничаването на калориите по време на бременност се асоциира с понижено тегло при раждане, тъй че дамите със затлъстяване не би трябвало да имат за цел наддаване по-малко от 6 кг. Жените със затлъстяване имат потребност от самостоятелни съвещания за храненето си по време на бременността. Много ниските дами би трябвало да си слагат цели за увеличение на тежестта към долните граници от описаните дотук. Младите девойки следва да покачват тежестта си до горната предложена граница за техния ИТМ.

Не е належащо да се яде за двама
Потребностите преди бременност са към 2500 ккал за физически дейните дами и към 2000 ккал за дами, водещи затънал метод на живот.Противно на необятно публикуваното мнение, че бременната жена би трябвало да “яде за двама ”, бременните дами нямат потребност от удвояване на хранителния си банкет. Такава процедура води до изключително огромно наддаване на тежестта, което може да докара до удължение и затруднения на раждането, задържане на свръхтегло на дамата в след родовия интервал. Бременната жена се нуждае от към 300 ккал дневно във втория триместър и 500 ккал на ден през третия триместър допълнително от това, което е приемала преди бременността, с цел да поддържа бързия растеж на плода, увеличението на матката, плацентата и други тъкани, свързани с бременността. Необходимите в допълнение 200 калории на ден през 2-ия триместър са равни на тези, които се доставят от 2 ½ чаши обезмаслено мляко или пълнозърнесто хлебче с котидж сирене, или сандвич с риба звук.

Бременната жена има потребност от повече белтък
Потребностите от белтък по време на бременност са увеличени както по отношение на увеличените потребности на бременната жена, по този начин и за потребностите на развиващият се плод. Белтъците са основен съставен елемент на новосинтезираните тъкани. Растежът на плода, плацентата и матката зависи от достатъчния банкет на белтък. Допълнителното количество белтък може да се получи от към 50 г месо или 1 ½ чаша мляко. Постните червени меса (телешко. агнешко, говеждо, козе), птичето месо, рибата, яйцата, бобът, лещата, ядките и сиренето са положителни източници на белтък. Тъй като огромна част от българското население приема всекидневно повече белтък от избраните междинни потребности съгласно възрастта и пола, при доста дами по време на бременност няма нужда от доста увели- чаване потреблението на храни, богати на белтъци.

Бременната жена се нуждае от повече фолиева киселина
Приемът на 400 мкг фолиева киселина на ден в продължение най-малко на 3 месеца преди бременността ще обезпечи най-малък риск от спина бифида и други недостатъци на невралната тръба на детето, защото ще имате добър статус на витамина при възможна бременност. Първият месец от бременността, когато се образува невралната тръба на плода е сериозен за развиването на спина бифида, по тази причина приемът на фолиева киселина по 400 мкг на ден е наложителен през този интервал и е целесъобразно да продължи най-малко до края на първия триместър. Дефицитът на фолиева киселина през бременността може да бъде причина също за отлепване на плацентата и импровизиран аборт, забавено развиване на плода, прибързано раждане, поднормено тегло на бебето при раждане, съществени здравни проблеми при бременната жена (напр. прееклампсия). Тъй като е мъчно да се удовлетворят единствено с храната високите потребности от витамина, целесъобразно е да се приема фолиева киселина като хранителна добавка по време на цялата бременност.Заедно с това, консумирайте повече храни, богати на фолати, натуралната форма на витамина. Те се намират основно в листните тъмнозелени зеленчуци, фасул и леща, цитрусовите плодове и сокове, пълнозърнестия самун, ядките. Добър принос дават мюсли и други зърнени закуски, обогатени с фолиева киселина. Черният дроб също е богат на фолат, само че неговата честа консумация не се предлага при бременност, защото той съдържа огромни количества витамин А, които могат да имат неподходящ резултат върху плода

Калций и витамин D
Бременните дами имат потребност от калций и витамин D за опазване на структурата и плътността на костите си и за обезпечаване на скелетното развиване на плода. Жени, които не са бременни, нормално употребяват единствено към 70% от предложеното количество калций, тъй че бременните би трябвало да обогатят храненето си с храни, положителни източници на калций. Приемът на нужните количества калций е доста значим за всички дами, в това число и за бременни под 30 години, при които повишението на плътността на костите към момента не е завършило. Киселото и прясното мляко и сиренето са най-хубавите източници на високоусвоим калций. Обезмаслените и нискомаслени млечни артикули доставят същите количества калций, само че с по-малко калории в съпоставяне със същите артикули с висока масленост.Киселото мляко има специфичен резултат върху здравето. Млечнокиселите бактерии усъвършенстват храносмилането, подтикват перисталтиката на червата и понижават запека, който е постоянно събитие по време на бременност. Бременните дами би трябвало да употребяват най-малко две-три чаши нискомаслено кисело или прясно мляко или сирене (около 100 г) всеки ден. Зелените листни зеленчуци и консервираната риба (с костите) са различен добър източник на калций. Храни, обогатени с калций, като някои сокове и зърнени закуски, също доставят обилни количества калций, изключително при дами, които не обичат млечни артикули. Калций има също в боба и лещата, в пълнозърнестия самун, само че от него в червата се всмуква дребна част. Усвояването на калция от растителните храни се усъвършенства при консумация на плодове и натурални плодови сокове от съдържащите се в тях плодови киселини. Витамин D е нужен за всмукването и усвояването на калция от храната. Той се съдържа в мазни риби, да вземем за пример сардина, в обогатени с витамина зърнени закуски, мляко и маргарини. Основен източник на витамин D е образуването му в кожата под влияние на ултравиолетовите лъчи. Жени, които малко се разхождат навън са с риск за недостиг на витамин D. За някои дами може да бъде уместно да одобряват хранителни добавки, съдържащи калций и витамин D.

Желязо
По време на бременност дамите се нуждаят от желязо. Желязото е съставка на хемоглобина на алените,кръвни клетки(еритроцитите), който доставя О2 до всички тъкани в организма. По време на бременност количеството на еритроцитите е увеличено заради нарастналите потребности от О2 и надлежно потребностите от желязо са нараснали.
Бременните дами би трябвало да знаят кои храни са богати на желязо и да ги употребяват постоянно. Червените меса (телешко, говеждо, свинско, агнешко, овче, козе месо) са изключително богати на желязо. Добри източници на желязо са птичето месо и рибата. Желязо се обезпечава и от пълнозърнест самун и други зърнени артикули, зелени листни зеленчуци (коприва, спанак, лапад, салати), бобови храни (боб, леща, соя), яйца и сухи плодове. Желязото от яйцата и растителните храни не се усвоява толкоз добре, както желязото от алените меса, рибата и месото на птиците. Всмукването на желязо от тези храни се усъвършенства, когато те се употребяват дружно с храни, богати на витамин С, да вземем за пример портокалов сок или когато се сервират дружно с известно количество месо, риба или пилешко. Някои дами всекидневно имат невисок банкет на желязо преди зачеване и са изложени на риск от анемия. Желязодефицитната анемия по време на бременността може да увеличи риска за раждане на бебе с ниско тегло и то да развие стоманен недостиг още през първия месец от живота си. На тези дами дружно със здравословното хранене, през втория и третия триместър на бременността се предлага да взимат хранителни добавки с ниски дози желязо след консултация с доктор. Желязото от хранителни те добавки се усвоява най-добре, когато се одобряват сред храненията дружно с плодов сок, като се заобикаля композиция с други хранителни добавки. Някои субстанции в кафето, чая и млякото пречат на усвояването на желязото, заради което е най-добре да не се употребяват дружно с храни или хранителни добавки, източници на желязо.

Витамин А
Витамин А е от изключително огромно значение за положителното здраве. Големият банкет на този витамин по време на бременността обаче, може да провокира увреждания на бебето.
Бременните дами не би трябвало да вземат хранителни добавки, съдържащи витамин А, в случай че не са особено посъветвани за това от доктор. Черният дроб и артикули от черен дроб могат да съдържат огромни количества витамин А, по тази причина потреблението им също би трябвало да бъде лимитирана. Вие може да консумирате обаче, без всевъзможни ограничавания моркови, домати и други оранжево-червени зеленчуци и плодове, богати на бета-каротен, от който в организма се образува витамин А.

Хранете се уравновесено
Изискванията към храненето по време на бременност не се разграничават доста от тези за обикновено добре уравновесено хранене. Нуждите от хранителни субстанции са по-големи, само че общите правила на здравословното хранене – многообразие, балансираност и сдържаност важат и тук. Няма “идеални ” храни, осигуряващи всички нужни хранителни субстанции, от които се нуждае бременната жена. Тя би трябвало да яде разнородни храни денем или в течение на няколко дни, с цел да получи нужното количество калории, белтъци, витамини и минерали.
По време на бременност, както и през целия живот, би трябвало да се любуваме на храненето. Бременните дами могат да продължат да се радват на обичаните си храни, само че да не прекаляват с тях. Ако внимавате с размера на порцията и честотата на хранене може да си позволите всяка избира на храна понякога, а по едно и също време с това да контролирате общия банкет на калории.
Пирамидата за здравословно хранене съставлява живописно изображение на главните рекомендации за хранене и може да помогне на бременната жена да възнамерява храненето си. Пирамидата е разграничена на браншове, които включват обособените групи храни и отразява главния принцип на здравословното хранене – разнообразието на хранителния банкет, който се реализира посредством ежедневна консумация на представители от всички групи храни. Големината на секторите подхожда на съотношението на предложените количества за консумация на храните от обособените групи.

Някои дами със специфичен режим на хранене, най-вече тези, които са цялостни вегетарианки и не употребяват храни от скотски генезис ще срещнат компликации при угаждане на потребности те си от пълностоен белтък, някои витамини и минерали и по-специално витамин В2, витамин В12, калций, желязо и цинк. За да се обезпечи банкет на пълностоен белтък, би трябвало да се употребяват разнородни растителни артикули, положителни източници на
белтък. Запомнете следната формула:

Бобови храни(боб, леща, соя) + зърнени храни + ядки + семена = незлокачествен белтък
Осигуряването на задоволително желязо за попречване на желязодефицитна анемия по време на бременността е съществено предизвикателство при вегетарианките, защото високоусвоимо желязо постъпва единствено от месото и рибата. Консумирайте повече растителни храни, богати на желязо – пълнозърнест самун, овесени ядки, варено жито, фасул, леща, соя, спанак, коприва, лапад, грах, ядки, сушени плодове, какао, дружно с плодове и зеленчуци, богати на витамин С, който усъвършенства усвояването на желязото от растителните храни. Следете постоянно равнищата на хемоглобина си, целесъобразно е взимането на хранителни добавки, съдържащи желязо след консултация с доктор.
Витамин В12 се съдържа единствено в продуктите от скотски генезис. В соевите артикули има известно количество витамин В12, само че 90% от него е в неактивна форма. Затова цялостните вегетарианки е най-добре да взимат в допълнение витамин В12 под формата на хранителни добавки.

Вода

При бременност е целесъобразно да се пият от 8 до 12 чаши течности дневно, с цел да се поддържа нараствания размер на кръвта на бременната жена. Млякото, соковете, водата и други питиета способстват за увеличение приема на течности.

Алкохол
Консумацията на алкохол по време на бременност може да повреди плода, по тази причина на бременните дами не се предлага да употребяват алкохолни питиета. Ако употребяват алкохол, за обезпечаване на най-малък риск за бебето, бременните дамите могат да одобряват не повече от 1 чаша вино или бира, или 25 мл съсредоточен алкохол един път седмично.

Безопасна ли е потреблението на кофеин по време на бременност?

Тъй като кофеинът минава през плацентата и въздейства на плода, бременните би трябвало да употребяват в умерени количества питиета, съдържащи кофеин. Пиенето на повече от две-три чаши кафе дневно (приблизително шест чаши чай или безалкохолни питиета с кофеин) усилва вероятността за раждане на бебе с ниско тегло.

Може ли да се използват изкуствени подсладители по време на бременност?

Препоръчелно е да не се употребяват изкуствени подсладители – освен по време на бремеността само че и по принцип.Вече има на пазара толкоз доста естествени заместители на захарта (като Стевия, агаве, мед и др.) и то някой от тях без калорий. Тъй като бременността е интервал на нараснали потребности от сила (калории) за множеството дами, не се предлага банкет на питиета и храни с изкуствени подсладители.

Трябва ли да се ограничи приемът на натрий по време на бременността?

Потребностите от натрий по време на бременността са същите, както при дами, които не са бременни. Натрият, обезпечаван от междинната диета на българското население е много висок, тъй че рекомендацията за понижаване потреблението на сол е значима и по време на бременност. Високият банкет на сол се свързва с увеличение на риска за високо кръвно налягане и ограничението на потреблението на сол е един от методите за понижаване честотата на хипертонията.

Физическа интензивност

Поддържането на физическа интензивност по време на бременност е значимо за поддържане на здравето и положителното психическо положение при дамите.Редовните извършения по време на бременност подкрепят подобряването или поддържането на физическа форма и положителния тип на тялото.
Препоръчва се бременните дами да продължат естествената си физическа интензивност, до момента в който се усещат удобно и да се пробват да бъдат физически дейни всекидневно, да вземем за пример посредством вървене пешком. Особено уместно е плуването.
Спортове, които са свързани с риск от конфликт с други хора или рухване би трябвало да се заобикалят.
Бременните би трябвало да се защищават от обезводняване, отмалялост или прегряване.

Общи положения
Храните, които избирате и метода, по който ги консумирате могат да Ви оказват помощ при постоянно срещаните недоволства при бременност. Сутрешното гадене, неприятното храносмилане, запекът и умората могат да бъдат повлияни удобно от храни-телния режим.

Гадене и повръщане (сутрешно гадене)
В ранната бременност може да страдате от стомашен дискомфорт и повръщане. Може да Ви е неприятно когато и да е на деня. Може да се почувствате по-добре след 12-та седмица на бременността, само че от време на време това трае и по-дълго.
Чувството за гадене може да бъде облекчено с консумация на нискомаслени, лесносмилаеми въглехидратни храни, като изсъхнал изгорял самун, елементарни бисквити, зърнени храни, макарони, ориз или плодове. При гадене и повръщане по-лесно се понасят дребни количества храни, одобрявани през по-малки шпации от време.
Пържените храни, храни, които образуват газове или съдържат доста подправки могат да причинят дискомфорт. Течностите нормално се понасят по-добре, когато се одобряват сред храненията, в сравнение с по време на хранене. Малка закуска преди ставане или преди лягане може също да помогне. Ако казусът не може да бъде преодолян или се утежнява, дамата би трябвало да потърси лекарска помощ.

Запек

Запекът е постоянно срещан при бременност и може да е резултат на забавена чревна перисталтика, присъща за второто и третото тримесечие. Даже в случай че се чувствате зле, не използвайте разхлабителни, в случай че лекарят не Ви ги предложи. Разхлабителните могат да увредят бебето Ви. Приемът на повече течности като вода, мляко, плодови сокове, супи и потреблението на храни, богати на растителни влакнини, да вземем за пример плодове и зеленчуци, пълнозърнест самун и други пълнозърнести артикули могат да облекчат запека.

Лошо храносмилане
Лошото храносмилане се показва в парене в горната част на стомаха. Можете да го чувствате през цялата бременност. Ще си помогнете като се храните 4-5 пъти на ден с по-малки количества, вместо 2-3 пъти да приемате огромни количества храна. Печете или задушавайте храната вместо да я пържите. Препоръчва се след хранене да извършите разходка, да пиете течности след или сред храненията, да ядете по-малко подправени и мазни храни, да не пиете газирани и съдържащи кофеин питиета.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР