Ако сте посещавали Фейсбук през последните няколко дни, вероятно сте

...
Ако сте посещавали Фейсбук през последните няколко дни, вероятно сте
Коментари Харесай

Стига с тази Украйна! Защо не говорите за Сирия, Ирак, Палестина…?

Ако сте посещавали " Facebook " през последните няколко дни, евентуално сте попаднали на следния мотив:

" Много сте се загрижили за Украйна, а? Къде бяхте, когато Израел бомбардираше Палестина? Ами по време на гражданската война в Сирия? Индийците тормозят мюсюлманското малцинство в Кашмир, нещо за тях да кажете? "

Функцията на тези въпроси не е да увеличи публичната информираност за страданията на изброените групи. Има работещи подходи за предизвикателство на състрадание или воля за деяние. Язвителните въпроси не са измежду тях.

Подобни изявления трансформират жертвите на репресии в средство. Целите варират съгласно създателите. Без да претендираме за пълнота, тук ще ги разделим на два вида – досадния многознайник и " потребния глупак " *.
Досадният многознайник
Досадният многознайник може да е доста грамотен. Може и да е стигнал до такава степен да наизусти първите три параграфа от " Уикипедия " за гражданската война в Етиопия.

Той разгласява пост, в който подлага на критика всеобщия интерес към войната в Украйна и я съпоставя с други спорове. Скоро негови събратя " накацват " и допълват тезата му с къси презентации на продоволствената рецесия в Йемен или културния геноцид в Синцзян.

Всичко щеше да е супер, в случай че свързващото звено на тези полемики не бе осъждането на хората, съсредоточени върху съветската инвазия.

Падението на досадния многознайник е неговата суетност. Досегът с неограничения набор от проблеми, които засягат общностите по Земята, го изкушава да парадира с познанията и морала си, като изпада до незадълбочено сравняване на рецесия с рецесия.

Това оставя неприятен усет в устата. Като да съпоставяш страдащите от заболяването на Лу Гериг и диабетиците и да се оплакваш, че за едните не се приказва задоволително.

Разбира се, че гражданската война в Етиопия би трябвало да ни интересува. В съвършен свят всеки спор и човешка жертва биха предизвиквали еднообразно по мярка интернационално отвращение. Но когато ножът опре до кокала, ние се влияем повече от последствията, в сравнение с от моралните полезности. Началото на „ студеното “ опълчване сред Запада и Русия и опасността от прерастване на боевете в Украйна в международна война изискват повече внимание, в сравнение с един районен (пък било то и жесток) спор в Африканския рог.

Някои досадни всезнайковци питат: " Защо българите одобряваме с отворени прегръдки братята от Украйна, а сме срещу бежанците от Сирия? "

На това е вярно да се отговори с въпрос: " И какво от това? "

Наистина ли в този момент е узрял моментът да се самобичуваме поради това, че продължаваме да разделяме народите на " приятелски " и " небратски "? Толкова далечно ли е предишното, когато етническото неравноправие бе узаконено или безмълвно спазвано навсякъде из демократичния свят, та чакаме на следващия ден 7 милиарда души да се хванем за ръце и да запеем " Imagine " на Джон Ленън?

Хайде просто да се радваме на всеобщата поддръжка за украинците. И да се надяваме, че тя ще ни научи да бъдем по-човеколюбиви и толерантни по отношение на по-далечните култури.

Досадният многознайник може да ни упреква в лицемерие или расизъм, само че нормално го прави доброжелателно, съвсем наставленчески. Няма причина да слагаме под подозрение неговата взаимност със страдащите нации по света, в случай че не потвърди противното посредством реториката си.
Полезният глупак
Също както досадния многознайник, потребният глупак може да е експерт, може и да е " разбирач ". Може да се води от алтруистични подбуди, може и да е егоцентрик.

Това, което го отличава, е че зад всяка война и филантропична рецесия, той настойчиво търси дългата ръка на Америка.

Според потребния глупак най-голямата опасност пред човечеството не произтича от властнически режими като Китай, Иран или Русия, а от " американския империализъм ". В изявления за съветската инвазия в Украйна през 2022 година той ще обърне внимание на Тонкинския случай, намесата на Съединени американски щати в Югославия (най-вероятно с препратки към Ноам Чомски) и несъмнено – " войната против международния тероризъм ".

Подборът тук не е инцидентен. Неусетно сравняването на обособените рецесии прераства в опълчване на агресорите. От едната страна стои Америка, която, както гласи клишето, от Втората международна война насам не е имала президент, който да не е повеждал войни. От другата – Русия, която, горката, свила се е на територията си, обградена от страни членки на НАТО, в обезверен опит някак си да оцелее.

Така потребните идиоти построяват мост към нашествието в Украйна. И някои от тях нахално го прекосяват.

Те интерпретират " специфичната военна интервенция " на Русия като отбранителна маневра, целяща да подсигурява сигурността на страната против хищническия алианс. Следващата им по-радикална фаза, с която приключват метаморфозата си в несъзнателен представител на Кремъл, е да обосноват нашествието, като отрекат културно-историческите разлики сред Украйна и Русия.

Падението на потребния глупак е неговата слепота. Присърце приел ролята си на хроникьор на американските закононарушения против човечеството, той не вижда, че битката му против " империализма " незабелязано се е изродила в американофобия. Така, до момента в който Русия колонизира Украйна в най-чистата формулировка на този безчовечен акт, потребният глупак настойчиво присвива очи в търсене на призрака на Чичо Сам.
Човек има единствено две очи
Човек има единствено две очи. Днес множеството от нас гледат към Украйна – някои с обезсърчение, други със притихнал оптимизъм.

Не позволявайте на досадни всезнайковци и потребни идиоти да ви внушават възприятие за виновност поради това, че сърцето ви не е задоволително необятно да приюти всички онеправдани хора на Земята тъкмо в този миг.

Не си мислете, че веднага като знаят малко повече от вас за продължаващите племенни войни в Демократична република Конго, душите им са чисти като пролетна роса.

Игнорирайте нравоученията им и ги разпитайте. Може да научите нещо забавно за Източен Тимор. Може събеседникът ви да се усети, че приказва неопитен и да намерения повторно, преди да стартира да дава оценки за това на кои рецесии би трябвало да обръщаме повече внимание.

В краен случай описът ви с другари във " Facebook " ще олекне с някой и различен скучен глупак.

---

* " Полезен глупак " - термин, използван по адрес на хора, пропагандиращи дела, чиято същина не схващат изцяло. Използван е по време на Студената война, с цел да отбелязя жителите на западни страни, които симпатизират на Съветския съюз.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР