Ако сте почитатели на поредицата Terminator“ на Джеймс Камерън, то

...
Ако сте почитатели на поредицата Terminator“ на Джеймс Камерън, то
Коментари Харесай

САЩ използва изкуствен интелект за военни действия – въпреки това няма да го потвърди

Ако сте фенове на поредицата „ Terminator “ на Джеймс Камерън, то най-вероятно сте осведомени с концепцията, че един ден, основаният изкуствен интелект в бъдещето, стартира да мисли и да преценя какво в действителност може да му пречи, с цел да съществува. След това знаем и по какъв начин продължава историята, роботите завладяват света и стартират да заличават човешкия фактор.

Сигурни сме, че това ви се коства като фантастика, само че все по-често следим и развиването на изкуствения разсъдък и обстоятелството, че всичко това не е чак толкоз надалеч в бъдещето, от дълго време повдига много въпроси. Оказва се, че Съединени американски щати от дълго време употребяват изкуствен интелект и освен това, техният, най-малко по думите им, стартира да става по-успешен.

Защо приказваме за това? Оказва се, че първите опити са извършени през лятото на 2020 година Американската войска вика някои от най-хубавите си анализатори, дава им голям брой сателитни фотоси и по-късно ги слага пред командните постове, където би трябвало да прегледат всички евентуални цели за нахлуване. Експертите би трябвало да споделят своята позиция и да покажат къде тъкмо е едно да се удари.

Малко след техните прегледи, същите фрагменти се предават на изкуствен интелект, който също би трябвало да даде забавни фрагменти и да покаже своите планове за цели.

Необходими са няколко секунди и рекомендации да бъде ударен танк. След удостоверение, същият разсъдък изпраща информация на M142 Himars, където различен екип би трябвало да даде удостоверение. Ракетата излетява поразява задачата си и унищожава посочения танк.

Избраното поле за тестването на изкуствения разсъдък включва повече от 100 хиляди дка за офанзива.

Целта е изумена, само че по-важното е, че за първи път приказваме за изумена цел от изкуствен интелект и още веднъж подчертаваме, годината е 2020. Командирът на програмата е полковник Джоузеф О’Калахан, който публично резервира и фотография от първия удар на танка.

Само 4 години след първия тест, Съединени американски щати употребява изкуствен интелект, квалифициран за военни цели и въобще не се намира в полето на теорията. През последните месеци, изкуствен интелект дефинира защитните придвижвания на страната. Така нареченият план „ Maven “ е виновен за локализиране на ракетни установки и други забавни цели, като моторни лодки в Червено море. Това е технологията, която оказва помощ за локализирането на точни удари на територията на Ирак и Сирия.

По думите на Шулер Мур, един от основните технолози по програмата, Съединени американски щати не е единствената страна, която употребява сходна система. Други облагодетелствани от изкуствен интелект са страни като Израел, които получават рекомендации за удари в Газа. Най-вероятно няма никаква изненада, че сходни стратегии са налични и за Украйна, която сега се пробва по всевъзможен метод да обърне нашествието на Русия.

Проблемът за изкуственият разсъдък е, че той мъчно се придвижва от лабораторията към бойното поле.

Повечето оператори са безапелационни, че в близко бъдеще няма да има генерали, най-малко не такива, които сме привикнали да виждаме на бойното поле, а приказваме за изкуствен интелект – квалифициран и неопитен – за война.

Проблемите също не са малко, въпреки всичко е мъчно за американския боец да довери живота си на стратегия и тъкмо това съмнение ражда някои от най-големите дефекти. Да поверите живота си на машина, освен това в доста съществени и проблематични моменти, основава доста неприятно доверие в цялата система.

Междувременно излиза наяве, че Съединени американски щати даже не е в челни позиции при потреблението на такава система. Китай е страната, която може би основава надалеч по-сериозен и напреднал разсъдък, когато става въпрос за бойното поле.

Ако има съревнование, което ревизира най-бързият и съответен боен изкуствен интелект, то Съединени американски щати и останалите страни ще се борят за второто място, тъй като съмненията за Китай стават все по-осезаеми. Крайният победител ще се показа през 2030 година

Maven е основан да локализира и открива противников личен състав, както и военно съоръжение на бойното поле. Използвани са знанията на 90 хиляди боеца от 18-та дивизия, която би трябвало да реагира бързо на външно нахлуване.

Изкуственият разсъдък на Съединени американски щати се образова самичък, само че и благодарение на оператори, които употребяват остарели данни за разбор. За задачата даже се проектират бойни полета, изследват се милиони фотоси и по този начин крайният резултат е правене на проект за деяние.

Какво значи това в дълготраен проект? По мнението на множеството военни от Съединени американски щати, бъдещето ще се управлява точно от такива стратегии, които ще имат познанията за водене на война.

Тук има и различен значим миг – цената! Според множеството източници, Пентагонът е отделил към 3 милиарда $ за бюджет през 2024 година Американците не престават да настояват, че няма никакъв закон, който да показва, че самостоятелните оръжия са задължени с интернационален закон да бъдат следени от хора.

Предимството, най-малко по мнение на специалисти, остава в тези, които въпреки всичко виждат света като хора, а не като стратегии. Фактът, че всяка една страна може да бъде атакувана от нещо безмилостно, може да държи доста генерали будни, освен това за много по-дълъг интервал от време.

Това не е нова технология, по-запознатите знаят, че по време на Студената война се случва една от първите автоматизации и обучаването на стратегия, която да проучва радио сигнали. Подобна технология е употребена и в „ Пустинна стихия “, като там още веднъж има разбори за придвижване на армията.

В средата на първото десетилетие от новото хилядолетие ще стане ясно, че компютрите са доста по-близки с хората. Зад това стои Джофри Хинтън с неговият напредък в основаването на специфичен код за образование, допускащ на една машина да се научи да разпознава предмети, имитирийка неврална мозънча активност. След шест години със своите сътрудници, Джофри ще успее да покаже и крайният резултат. Анализ на близо 1.2 милиона картини с доста малко неточности. Това дава и концепцията за ChatGPT, а по-късно някои положителни хора от Пентагона вземат решение, че могат да влагат в сходен програмен продукт.

През 2017 година се появяват първите стратегии, които излизат на хоризонта и разрешават бърз разбор и още доста други. В Maven обстановката не е изключително добра, най-малко в началната фаза. Изкуственият разсъдък няма никаква скорост, няма никаква връзка с основния компютър и се забавя доста. Това обаче ражда един нов забавен миг. През 2018 година хиляди инженери от Google стартират да стачкуват. Те доста добре схващат, че техният труд ще бъде употребен за Maven и по-сериозни разбори.

Скоро Maven получава най-висока секретност и се трансформира в един от най-важните планове на Пентагона. Мнението на други е, че в случай че този план попадне в друга страна, най-вероятно ще отнеме преимуществото на Съединени американски щати.

Гугъл не е доста склонен с сходни стратегии, само че други колоси като Amazon, palantir, Maxar, Microsoft и други, не престават да партнират. Логично е, че нито една компания не се хвали със своето развиване в тази стратегия.

Има даже отричане от страна на Съединени американски щати, че е употребила Maven, с цел да подава информация на Украйна по отношение на придвижвания на противников единици, съоръжение и други. Съдейки по сполучливите удари, които се нанасят върху безумни военни цели, предстоящо е да имаме други догатки, въпреки и не толкоз публични.

Проблемът е, че всички знаем по какъв начин завършиха филмите на Джеймс Камерън. Денят на страшния съд може да наподобява неуместен, само че Maven в никакъв случай няма да стане толкоз автоматизиран, по мнение на множеството специалисти, човешкият разбор постоянно ще бъде нужен, както за оторизиране на избрани деяние, по този начин и за решаването на други по-мащабни стратегически процеси.  

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР