Ако сте наблюдавали небето по здрач през последните няколко дни,

...
Ако сте наблюдавали небето по здрач през последните няколко дни,
Коментари Харесай

Венера и Юпитер са на път да се срещнат на небосвода за първи и последен път в рамките на 2023 г.

Ако сте следили небето на мръкване през последните няколко дни, може би сте забелязали две ярки светлини. Това не са звезди, а планети: Венера и Юпитер. Двете небесни тела са в съединяване през последните няколко дни, като ще се приближат оптимално едно до друго (привидно) на 1 март.

Съединението се случва, когато два небесни обекта се появяват близо един до различен на нощното небе, макар че в действителния живот са разграничени от стотици милиони километри. В някои случаи обектите могат да наподобяват толкоз близки, че вследствие на това да се слеят в един доста по-ярък обект. Венера и Юпитер ще бъдат на разстояние по-малко от един градус, само че не задоволително близо, с цел да наподобяват като едно блестящо тяло.

Един градус е почти колкото дребния ви пръст на една ръка разстояние. Всеки градус е разграничен на 60 дъгови минути. На 1 март двете планети ще бъдат на разстояние 39 дъгови минути една от друга, а на 2 март - на 45 дъгови минути. След това те ще продължат да се разделят, като Венера ще изгрее в западното небе, а Юпитер ще изчезне зад Слънцето, преди да се появи още веднъж преди изгрев в края на април.

Съединенията не са супер редки и сред Юпитер и Венера нормално се случват един път почти на всеки 13 месеца. Но в случай че не желаете да пропуснете това, уверете се, че имате ясна видимост към западното небе от малко преди залез слънце нататък. Както нормално, в случай че нямате положителни метеорологични условия, планът Virtual Telescope " Виртуален телескоп " провежда живо предаване на събитието.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР