Ако сте любители на китайската култура, то няма как да

...
Ако сте любители на китайската култура, то няма как да
Коментари Харесай

Петте свещени храни според китайските текстове

Ако сте фенове на китайската просвета, то няма по какъв начин да не знаете, че цифрата пет се свързва с петте детайла съгласно локалната философия. Сигурно сте чували за Петте свещени планини, само че едва ли сте се замисляли, че и арките на портата на централния площад Тянанмън са тъкмо пет на брой.

Числото пет е постоянно срещано в китайските трудове, заради което тук ще ви срещнем с петте свещени храни съгласно китайските текстове. Те са известни и като петте свещени зърна и това са ориз, соя, булгур, просо и ечемик.

Ориз

Днес ориз се отглежда в страни от всички континенти като се изключи Азия, само че неговата татковина е Китай. Според историческите сведения точно там той стартира да се култивира и то още към 7000 година прочие н. е. Това се случва към басейна на река Яндзъ, най-дългата азиатска река и надлежно най-голямата в Китай.

Оризът, който се е трансформирал в знак на Китай, напълно разумно спада и към петте свещени храни на азиатската страна, като за това се съди освен по вековната му история, само че и заради обстоятелството, че с изключение на за прехранване, той се е употребявал и за доста антични религиозни церемонии, някои от които се съблюдават и в наши дни в Китай.

Соя

 Петте свещени храни съгласно китайските текстове

Какво друго може да се каже за соята с изключение на, че е доста богата на протеини, всевъзможни хранителни минерали, витамини от В групата, фитинова киселина и други Тя също е култивирана към 7 000 година прочие н. е. и е играла съществена роля за изхранването на многочисления китайски народ. Изчислено е, че в 100 г недопечен артикул се съдържат към 446 калории. Нищо чудно, че на соята е отредено място в китайските текстове като една от петте свещени храни.

Булгур

Булгурът е една от най-ценните храни за всички нации от Близкия Изток, Индия, Южна Азия, Армения и Балканите. Тя се употребява от епохи в кухнята им освен тъй като е доста питателна, само че и тъй като е извънредно потребна. Има доста известни съществени ястия с булгур, присъщи за кухнята на тези нации, само че също по този начин от булгур се подготвя и по този начин познатата ни салата Табуле, както и невероятните арабски кюфтенца.

Много преди днешните учени да са разгадали скъпите съставки на булгура, който включва в себе си всевъзможни протеини и минерали, желязо, фосфор, магнезий, цинк, селен, калий, манган и други, китайският император Шен Нунг го включва към едно от петте свещени семена дружно с ориза, ечемика, просото и соята.

Просо

Макар в доста страни просото да се употребява най-вече за фураж на селскостопански животни или за храна за птици, в Китай то от епохи е прието за една от най-здравословните и лечебни храни. Днес от него се създава и по този начин известната китайска ракия Маотай, като една бутилка от нея може да доближи цена от няколкостотин евро.

 Петте свещени храни съгласно китайските текстове

Ечемик

Погледнато в международен мащаб през днешния ден към половината от посевите на ечемик се разпределят сред Русия и Китай. Тази просвета бързо се напасва даже и към неприятни метеорологични условия и не е изключително претенциозна към почвата, в която се отглежда. Поради тази причина се допуска, че ечемикът е първата позната на човечеството зърнена просвета.

Той е богат на витамини, минерали, нишесте и протеини (в съпоставяне с множеството зърнени култури, протеините в ечемика не се усвояват толкоз пълноценно от човешкия организъм) и е разгласен за петата свещена храна в китайските текстове.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР