Ако срещне пътешественик във времето от 2100 г., първият му

...
Ако срещне пътешественик във времето от 2100 г., първият му
Коментари Харесай

Какъв въпрос би задал Бил Гейтс на пътешественик във времето от 2100 г.?

Ако срещне странник във времето от 2100 година, първият му въпрос няма да е за фамилията му или за цената на акциите на Microsoft.

Вместо това той би попитал: Хората процъфтяват ли? „ В последна сметка всичко се мери посредством човешкото богатство “, сподели Гейтс в последния епизод на неговия подкаст „ Unconfuse Me “.

В епизода милиардерът, съосновател на Microsoft, интервюира учения от Оксфордския университет Хана Ричи, чиято книга „ Не е краят на света “ предлага оптимистичен взор върху това по какъв начин светът може да завоюва борбата си против изменението на климата, написа бТВ. 

Гейтс изиска от Ричи нейните „ най-важни въпроси “, които да зададе на странник във времето от бъдещето. Нейният отговор: Какъв % от популацията на света може да живее с до 20 $ дневно през 2100 година? Отговорът ще разкрие много за равнищата на беднотия в бъдеще и дали „ ние сме постигнали прогрес в опазването на здравето, селското стопанство, бедността “, сподели Ричи.

Понастоящем повече от 9% от света - над 700 милиона души - би трябвало да се устоят с по-малко от 2,15 $ дневно, равнище, което демонстрира последна беднотия, съгласно Световната банка. Ако забележителна част от хората живеят с близо 20 $ дневно до 2100 година, изключително в страните с по-ниски приходи, това „ би било необикновено достижение “, сподели Ричи – и знак, че човечеството евентуално е постигнало прогрес в смекчаването на изменението на климата.

„ Моето съмнение е, че изменението на климата не е имало извънредно опустошителни въздействия, където селското стопанство е разрушено и здравните резултати са в действителност неприятни, а хората са потопени в беднотия “, сподели Ричи.

Първоначално Гейтс сподели, че би предпочел да попита за производството на сила и изкуствения разсъдък. „ Как генерирате сила? Дали е синтез или разделяне или нещо ненадейно? “ попита той. „ И по-късно по какъв начин изкуственият разсъдък или им оказва помощ да се съберат... или по какъв начин се оправят с това предизвикателство. “

Ядреният синтез и деленето са типове нуклеарна сила. Гейтс популяризира и двете като обещаващи източници на чиста сила - съосноваването на започващата нуклеарна сила TerraPower през 2006 година, които могат да оказват помощ в битката с изменението на климата.

Гейтс също отхвърли разнообразни сюжети за края на света към напредъка на ИИ, като сподели, че технологията в последна сметка може да помогне на света да позволи световните провокации в области като опазването на здравето и образованието. Той към момента служи като консултант на Microsoft, която е вложила милиарди долари в започващата изследователска компания за изкуствен интелект OpenAI, откакто напусна своя ръб на шефовете през 2020 година

Но откакто се замисли, макар персоналните си ползи в региона на силата и изкуствения разсъдък, Гейтс промени решението си и съобрази отговора си по-тясно с въпроса на Ричи. Най-доброто изследване би било това, което разкрива общото богатство на хората по света, сподели той.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР