Ако слушате това, което казват директорите на болници, епидемиолозите, лекарите

...
Ако слушате това, което казват директорите на болници, епидемиолозите, лекарите
Коментари Харесай

Кунчев призна: Политиците решават за мерките, не експертите


Ако слушате това, което споделят шефовете на лечебни заведения, епидемиолозите, лекарите -разбира се, че ние сме постоянно за това ограниченията да са по-затегнати, по-дълъг да е този интервал. Само че когато политиците и министрите вземат към този момент решение, те няма по какъв начин да отчетат и другата страна - тази, че хората имат потребност от взимане на глътка въздух. С тези думи основният държавен здравен инспектордоц. Ангел Кунчев де факто призна, че разхлабването на ограниченията няма никаква здравна и експертна аргументация. А е по предписание на премиера. Все отново Кунчев направи ангажимента, че в случай че продължи растежът на новите случаи и на приетите в болница, отново ще бъдат затегнати рестриктивните мерки.

Вчера стана ясно, че от 1 април се отварят заведения, фитнеси и културни институции при избрани ограничавания. Въпреки че заболеваемостта продължава да чупи върхове, а смъртността остава обезпокоително висока.

Според тезата на Кунчев, няма правила за справяне с рецесията. Крайните ограничения също не били решение.Мерките, които ще бъдат разхлабени от на следващия ден, 1 април, ще дадат опция на хората да поемат глътка въздух, сподели Ангел Кунчев в утринния блок на Българска национална телевизия. Всички били изтощени от ограниченията.

Ефектът, който търсим за момента, е да не продължи повишаването внезапно на случаите, както бяхме очевидци в течение на две седмици, твърди основният здравен контрольор.

По думите му скоро ще бъде прразгледана и мярката със зелените коридори за извършване на покупки за възрастните хора. В часовете сред 8,30 и 10,30 часа заран в магазините не се позволяват лица под 65-годишна възраст. Според него, в този момент, когато денят е по-дълъг и времето разрешава, възрастните имат много повече благоприятни условия да напазаруват и мярката може да отпадне.

Оперативният щаб ще го има, до момента в който реши държавното управление. За нас ще е огромно облекчение, в случай че ни освободят от тази активност. Уморен съм от всичко, само че най-много от крайните форми на недоумение от страна на хората, коментираще Кунчев.

Същия коментар направи и различен член на НОЩ – проф. Тодор Кантарджиев, който бе посетител в студиото на БиТиВи.

" Натрупа се отмалялост, както у хората, по този начин и у контролните органи, по тази причина взехме решение малко да отпуснем ограниченията, само че маските си остават. Ситуацията в лечебните заведения остава сериозна, сподели шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

По думите му, разпространяването у нас към момента не е експоненциално. Прагът за през вчерашния ден беше 10 500 приети в болница, през днешния ден ще има други данни. Постоянно се разкриват нови кревати, към този момент имаме запас от лекари, сподели още той и добави, че днешната обстановка би била невъзможна за менажиране преди една година.

Намираме се в едно плато, с много огромна заболеваемост и мисля, че до седмица ще има понижаване на случаите, предвижда още проф. Кантарджиев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР