Ако слушате новини по време на летните горещини и бушуващите

...
Ако слушате новини по време на летните горещини и бушуващите
Коментари Харесай

Милиарди вече живеят в райони, които са се затоплили с повече от 1,5 градуса

Ако слушате вести по време на летните горещини и вилнеещите горски пожари, евентуално ще чуете предизвестията, че световните температури порастват по посока на основната стойност, наложена като цел за ограничение на стоплянето - 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалната епоха. Това, което евентуално няма да чуете, е че милиарди хора по света към този момент живеят в изискванията на локално повишение на температурите над 1,5 градуса по Целзий - най-амбициозната цел, сложена от Парижкото съглашение за климата от 2015 година, написа в публикация на фондация Томсън Ройтерс.

Няколко учени споделиха пред фондация Томсън Ройтерс, че хора в Европа, Арктика, огромна част от Африка, Северна Америка, Близкия изток и региони от Южна Америка през последните години са изложени на температури, които са над " тавана " от 1,5-градусов растеж. Те са изумени от горещи талази, суша, наводнения, стихии и горски пожари, провокирани от температури над прага, подложен с Парижкото съглашение, съобщи Българска телеграфна агенция. 

" Много хора живеят в региони, които към този момент са се затоплили с повече от 1,5 градуса по Целзий... и главната причина е, че сушата се затопля по-бързо от океана ", сподели Робърт Роде, основен академик на американската неправителствена изследователска група Berkeley Earth. При естествената смяна на температурите от ден дневно, за всички е мъчно да виждат, че дълготрайно междинната температура в региона се е нараснала с 1,5 градуса по Целзий. Но пълзящият растеж в районните температури на сушата, която съставлява едвам 30 на 100 от повърхността на планетата, подклажда интензивно рисковите прояви на времето за 8-те милиарда души, които я населяват.

Месец юли е най-горещият месец в историята на измервания в световен проект с тъкмо 1,5 градуса, каквото е ограничаването от Парижкото съглашение. Заради това генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш разгласи началото на новата епоха на " световно шупване ".

Франческо Тубиело, старши статистик в Организацията на Организация на обединените нации за издръжка и земеделие (ФАО), сподели, че съгласно неговите калкулации страни с общо население от почти три милиарда души са били изложени на стопляне с над 1,5 градуса през 2022 година " Това е консервативна оценка ", добави той. Ученият съпоставя 2022 година с по-ниските температури за 1951-1980 година в базите данни на ФАО и американската галактическа организация НАСА, когато световното стопляне към този момент е било повишило температурите с 0,3 градуса по Целзий над прединдустриалната епоха.
 
Доклад от 2018 година на Междуправителствената експертна група за климатичните промени сочи, че 20-40 на 100 от международното население изпитва стопляне над 1,5 градуса по Целзий " най-малко през един сезон ".

По-бавното стопляне на океаните постоянно се подценява. В отчети на Организация на обединените нации се показва, че Европа и Африка се затоплят по-бързо от междинните стойности за света, без да се акцентира, че съвсем цялата суша се затопля по-бързо от междинните стойности за света, в това число моретата.

Според Междуправителствената експертна група за климатичните промени междинните световни температури на повърхността на Земята за 2013-2022 година са с 1,15 градуса повече от прединдустриалните стойности, като сушата е с 1,65 градуса по-топла, а океанът - с 0,93 градуса по Целзий.

Глобалните междинни температури на повърхността на Земята са се затоплили с малко над 1,5 градуса по Целзий тъкмо когато е реализирано Парижкото съглашение през декември 2015 година, сочат данни на Европейската климатична работа " Коперник ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР