Ако си мечтаете да спечелите от лотарията, да ви повишат

...
Ако си мечтаете да спечелите от лотарията, да ви повишат
Коментари Харесай

Храни, които носят късмет в новогодишната нощ

Ако си мечтаете да спечелите от лотарията, да ви покачат заплатата или да откриете любовта на живота си, най-добре е в новогодишната нощ да не пренебрегвате боба, гроздето или свинското месо.

Нова година е времето, когато слагаме завършек на някои неща и отваряме вратите към непознатото.

В доста елементи на света има лист с храни , които би трябвало да участват наложително на новогодишната софра, защото са добра прокоба.

В Албания, да вземем за пример, няма традиция във връзка с храни те, само че там, както и в Шотландия, съществува вярването, че в случай че първият човек, който влезе в къщата ви след Нова година, е малко момче, просперитетът на фамилията е сигурен.

Сайтът Agroweb предлага къс лист с „ шанс лийски “ храни от разнообразни елементи на света, без значение дали вярвате или не. И в случай че ориста не почука на вратата ви, най-малко няма да прекарате новогодишната нощ на празен корем.

Грозде

Испанците изяждат по 12 зърна грозде преди среднощ – по едно зърно за всеки месец от годината. Тази традиция датира от 1909 година, когато производителите в региона на Аликанте в Испания почнали тази процедура след изобилна годишна продукция от грозде. Всяко зърно дава отговор за един месец от годината и че в случай че третото, да вземем за пример, е кисело, март може да се окаже сложен месец.

При тази традиция задачата е всички зърна да се изядат за по-малко от 12 секунди, преди стрелките на часовника да отмерят 00.00 часа. Перуанците пък считат, че би трябвало да има и едно 13-то гроздово зърно, което да се изяде безусловно в последните секунда преди да настъпи Новата година.

Зелените зеленчуци са на пари

На доста места в новогодишната нощ хората хапват зелени зеленчуци като маруля, рукола и зеле. Обяснението за това е доста просто – зелените им листа наподобяват на сгънати пари и затова са знак на стопански разцвет. Вярва се, че колкото повече зелени храни се употребяват, толкоз по-благосклонна ще бъде ориста на индивида през Нова година, написа " Марица ".

Бобови растения

Кой би предположил, че бобовите растения, в това число фасул, грах и леща, също са знак на благосъстояние? Техните зърна ненапълно наподобяват на монети и при готвене набъбват, което подсказва за финансов прогрес.

Свинско месо

Традицията да се яде свинско на Нова година се основава на концепцията, че свинското месо символизира прогрес. Печено свинско се сервира за Нова година в Куба, Испания, Португалия, Унгария и Австрия, където даже украсяват трапезата с прасенца от тесто.

Свинско месо се употребява също в Италия и Съединените щати, където се има вяра, че това е храна – знак на благоденствие.

Риба

Рибата също е логически избор за новогодишната нощ. Твърди се, че мерлузата е била известна още през Средновековието и на доста места я съпоставят даже с коледната пуйка.

Причината? Много преди да се появят хладилникът и градският превоз, тази риба е можело да се съхранява и транспортира, с помощта на което е успявала да доближи до Средиземно море или даже по-далеч в Северна Африка и Карибите.

Сладкиши

Различните торти и сладкиши са присъщи за новогодишните празници по целия свят, като формата им е най-вече кръгла или пръстеновидна. В някои страни има традиция в сладкишите да се скриват монета или записка с благопожелание.

Добър вкус и щастлива Нова година!

 

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР