Ако ще правим промени, нека те да не изхождат от

...
Ако ще правим промени, нека те да не изхождат от
Коментари Харесай

Адв. Мария Петрова: Промените не трябва да изхождат от казуса Дебора, а от всички пороци

Ако ще вършим промени, дано те да не изхождат от частното - в проблема " Дебора ", а да изхождат от всички пороци било в съдебно-медицинската експертиза и регулации, било в работата на Министерство на вътрешните работи, било в работата на прокуратурата или съда. Нека не вършим прецедентно правосъдие, правораздаване, тъй като това няма да докара до нищо положително ". Това прикани от ефира на БНР адв. Мария Петрова, експерт по здравно право.
 
" Съдебните медици могат да си вършат отказ със същите учредения като съдиите и правосъдните секретари. В случаите, в които те могат да се почувстват застрашени, заинтригувани или по някакъв метод обвързани субективно със заключението, което се чака да дадат, те имат право да си дадат отказ. Този обществен линч, на който бяха подложени и правосъдният състав, и прокуратурата, и вещото лице надалеч не е нещо, което ни изненадва по повод отводите, които следим. Когато уличното правораздаване влезе в правосъдната палата, няма по какъв начин да чакаме нещо друго ", разяснява тя.
 
По думите й с цел да има стандарт за правосъдна медицина, би трябвало да се промени Законът за лечебните заведения или Законът за здравето. Оттам нататък би трябвало да се върви към стандарт, акцентира Петрова в изявление за предаването " Преди всички " и добави:

" Все още не сме видели нито план, нито можем да кажем, че евентуално той ще даде решение на проблемите, трупани с години ".
 
Съдебните лекари носят главно наказателна отговорност за предоставяне на погрешно умозаключение, означи експертът по здравно право. По думите й неналичието на стандарт не дава опция те да бъдат подвеждани под административно-наказателна отговорност, тъй като не всяка тяхна неточност може да бъде утъждествявана с закононарушение:

" Те носят отговорност - различен е въпросът какъв брой е съответно за всяко едно - някой път за механически неточности да ги считаме за виновни като за закононарушение. Много са малко лекарите, които работят в правосъдна медицина, още по-малко са тези, които се съгласяват да бъдат специалисти. Не би трябвало с някаква спомагателна утежняваща стандартизация да ги лишаваме от опцията да работят, в това време би трябвало да им наложим съответна правна рамка - да работят несъмнено и при положение на неточност, несъмнено да бъде търсена отговорност и тя да не бъде единствено наказателна ".

Депутатите видимо се ангажираха с промени в Закона за лечебните заведения, сподели адв. Мария Петрова и добави, че чака техните дейности.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР