Ако ще има нов процес на преговори в Кипър, той

...
Ако ще има нов процес на преговори в Кипър, той
Коментари Харесай

Ердоган: Турция е решена да защити националната си кауза Кипър

Ако ще има нов развой на договаряния в Кипър, той би трябвало да се води сред две страни, а не сред две общности, съобщи през днешния ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Той се включи посредством телеконферентна връзка в церемонията за стартирането в употреба в Северен Кипър на напоителния канал, част от системата на построения подводен водопровод за транспорт на вода от Турция към острова.

„ Турция е решена да отбрани националната си идея Кипър ”, акцентира президентът Ердоган. Той увери, че „ родината ” ще продължи да стои като поръчител за кипърско-турския народ, с цел да обезпечи сигурност и непоклатимост в района на Източното Средиземноморие.

Според Ердоган би трябвало да се одобри действителността, че на острова има два обособени народа и две обособени страни. В бъдещи договаряния би трябвало да се дефинира по какъв начин те могат да си сътрудничат.

„ Суверенитетът и равният статут на кипърските турци би трябвало да бъдат приети и ние в никакъв случай няма да позволим техните права да бъдат нарушени ”, съобщи още турският президент.

Новите провокации по Кипърския въпрос Ердоган насочи в тирада, осъществена посредством телевръзка със Северен Кипър през днешния ден.

Това стана по време на церемонията за откриването на напоителния канал, по който вода от Турция ще тече към селскостопанска земя в Северен Кипър. Проектът коства близо 280 млн. турски лири.

За присъединяване в церемонията на острова дойде вицепрезидентът на Турция Фуат Октай. Той акцентира, че новата водна транспортна връзка е „ още един значим осезателен знак за поддръжката на Турция към Севернокипърската турска република ”.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР