Ако шофьор прегази пътник на пешеходна пътека, наказанието е между

...
Ако шофьор прегази пътник на пешеходна пътека, наказанието е между
Коментари Харесай

За подправяне на регистрационна табела наказанието е като за убийство

Ако водач прегази пасажер на пешеходна пътека, наказването е сред 5 и 15 година затвор, само че в случай че това стане на тротоара или транспортното средство е навлязло в двора или в къщата на индивида, наказването е от сред 3 и 10 година Този образец за диспропорция на наказванията в законодателство даде проф. Пламен Панайотов в изявление за радио " Дарик " Той разяснява показаната тези дни нова Концепция за наказателна политика, в чиято подготовка е взел участие.

За главните положения в концепцията четете тук.

За подправяне на регистрационен номер на кола плануваното наказване е същото като за ликвидиране на най-малко две лица в положение на афект - сред 3 и 10 година затвор, даде различен образец преподавателят в Софийския университет, който е и началник на катедрата по наказателно правни науки в Юридическия факултет.

Прояви с релативно идентична степен на социална заплаха се санкционират по друг метод, акцентира той.
" Ако някой, страдайки от венерическа болест, болести различен, се санкционира с отнемане от независимост и санкция, а в случай че болести две или повече лица - с отнемане от независимост или с санкция. Тоест законът на практика ви е напътил, в случай че страдате от венерическа болест, да карате наред ", иронизира Панайотов.

С ангажимента, че юристите не могат да задължат народните представители какви закони и с какво наличие да одобряват, той предложи на Народното събрание да не бърза с измененията в наказателното законодателство, а откакто тази идея се одобри, да следва ясните граници, предели и съществени положения в нея.

В отговор на въпроси юристът разкритикува концепциите на депутати от ръководещото болшинство за ужесточаване на някои санкции и да не реагират " според злобата на деня ". Като образец за това той даде концепцията със затвор сред 3 и 5 година да се санкционират извършващите нерегламентирани транспорти. Това съгласно Панайотов е образец по какъв начин наказателното право се употребява за отбрана на ползите единствено на една професионавна общественост.

Пламен Панайотов назова неуместен по наличие и законопроекта на ГЕРБ, с който малолетни да бъдат съдени за тежки закононарушения наедно с възрастните. Напомни, че това опонира и на Закона за протекция на детето, и на европейското и интернационалното право.

Проекта на " Атака " за отпадане на отминалостта за някои закононарушения, сред които и в процеса на приватизацията, Панайотов дефинира като искрено антиконституционен. А концепцията на групата да се промени и конституцията в същата посока, разяснява с думите: " Значи да запишем в главния закон, че се отхвърляме да сме правова страна, отхвърляме се от това правната ни система да е предвидима ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР