Ако се докаже, че е имало незаконни трансплантации в болница

...
Ако се докаже, че е имало незаконни трансплантации в болница
Коментари Харесай

Сигналите за злоупотреби в болници не се разследват

Ако се потвърди, че е имало противозаконни трансплантации в болница „ Лозенец “, това е безумно закононарушение, разяснява ръководителят на „ Федерация български пациентски конгрес “ Иван Димитров.

" Пациентските организации са подавали разнообразни сигнали за нередности в лечебните заведения, само че следствия не са започвали ", сподели той пред Би Ти Ви и изясни, че в пациентските среди се твърди за „ прескачане на реципиенти “ при донорски обстановки.

„ Когато се получи донорска обстановка екипите отиват да вземат органите и да бъдат трансплантирани в избраните лечебни заведения, има си ред. След това извикват към 30 души екип, там сме и представителите на пациентките организации и стартира да се преглежда цялата документи. Моята роля е да проследявам да няма прескачане, аз персонално минимум съм викан в държавна болница “, изясни представителят на пациентска организация.

Относно трансплантирането на орган от жив донор, Димитров съобщи, че в сходни интервенции, при които донорът и рецепиентът не са родственици – се случват в страни от Третия свят.

Вчера служебният здравен министър Стойчо Кацаров съобщи, че ще има промяна в управлението на лечебното заведение поради нерегламентирани трансплантации и подозрения за финансови злоупотреби. Ръководството се оправдало с техническа неточност.

В позиция на болница „ Лозенец " се споделя, че изказванията за източване на Касата са несъстоятелни и погрешни. А за случая с върховен държавен чиновник -  обяснeнието е, че ставало дума за новооткрито онкологично заболяване, развиването на което е можело да бъде предотвратено единствено със незабавна трансплантация.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР